Societat 02/05/2012

El Govern inicia els tràmits per recórrer el decret d'estalvi en universitats

La Generalitat porta al Consell de Garanties Estatutàries les retallades estatals a les universitats. La secretaria d'Universitats creu que hi ha invasió de competències

Efe
1 min

BarcelonaEl govern català ha sol·licitat aquest dimecres un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre el reial decret de mesures d'estalvi en matèria d'educació, especialment sobre els articles referents al finançament de les beques i a la modificació de la llei orgànica d'universitats.

En un comunicat, la secretaria d'Universitats ha informat que els articles referents al finançament de les beques i a la modificació de la llei orgànica d'universitats envairien competències autonòmiques, "a més de ser contraris a les bases del model universitari català, que té com un dels eixos fonamentals l'equitat en l'accés a l'educació superior".

La sol·licitud de dictamen s'uneix a la que ja va fer la setmana passada la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, perquè considerava que existeix una invasió competencial en diversos aspectes del reial decret de mesures d'estalvi en matèria d'educació que va aprovar el consell de ministres a l'abril.

Un informe jurídic previ dels serveis legals de la Generalitat apunta ja en la direcció de la invasió competencial, segons va explicar la consellera en roda de premsa, en concret pel que fa a l'increment d'hores lectives dels docents i la regulació de les substitucions dels professors no universitaris.

Quant a l'àmbit universitari, la secretaria d'Universitats i Investigació informa avui que s'ha sol·licitat el dictamen dels punts 1, 3 i 4 de l'article 6, que modifica la llei orgànica d'universitats, i de l'article 7, referent al finançament de les beques i les ajudes a l'estudi, que es considera que envaeixen competències pròpies de Catalunya.

El Govern condiciona qualsevol mesura sobre preus públics al fet que cap estudiant quedi fora de la universitat per raons econòmiques, segons s'afirma en el comunicat.

stats