Universitats
Societat 12/06/2012

El Govern xifra en un 13,9% el que paga l'estudiant amb la matrícula universitària

Castellà fa públic aquest càlcul del curs 2010-11 per desmentir "estimacions interessades" i avisa que té temps per fixar l'encariment fins a final de mes

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, ha xifrat avui en un 13,9% la part dels estudis universitaris que paga l'estudiant a través de la matrícula. Segons els càlculs de la secretaria realitzats amb dades del curs 2010-2011, l'aportació de la Generalitat representa el 83,1% del cost total d'una titulació cursada en una universitat pública, mentre que l'alumne en paga un 13,9% i l'Estat hi aporta un 3% en concepte de beques.

Castellà ha volgut fer públiques aquestes dades després que un estudi elaborat per l'Observatori del Sistema Universitari fes una estimació respecte del curs actual, 2011-2012, i afirmés que l'estudiant universitari aporta ja un 21% del cost de la seva plaça. L'aportació actual de l'alumne universitari és rellevant en tant que els preus del proper curs s'establiran seguint aquests barems, ja que l'Estat permetrà incrementar les taxes universitàries fins a un màxim del 25% del cost de la plaça.

"Cal evitar les distorsions en una qüestió tan sensible com el càlcul d'aportacions als preus universitaris fent declaracions a partir d'estimacions interessades que tenen una base científica de rigor discutible", ha afirmat avui Castellà, en un acte d'homenatge a la comunitat universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) celebrat aquesta tarda de dimarts.

Castellà ha puntualitzat que si el Govern no ha fet públic encara quins seran els preus de les matrícules universitàries del curs vinent és perquè "en compliment dels terminis legals" té temps per fer-ho fins a finals d'aquest mes de juny.

Ara bé, ha explicat que el sistema de càlcul de l'aportació dels estudiants, que l'Estat ha deixat en mans de cada autonomia, té en compte "les aportacions del Govern a les universitats públiques i als organismes vinculats directament a les funcions de les universitats, com ara el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, i, en canvi, no inclou l'apartat corresponent a l'amortització de les infraestructures i equipaments universitaris". Tampoc no s'hi imputa, ha dit, el pressupost del Govern en política de recerca, sinó que "l'única recerca que assumeix parcialment l'alumne és l'associada a la docència".

Segons Castellà, per al curs 2010-11, l'aportació del Govern va ser de 798,5 milions d'euros, la dels estudiants 133,59 milions i la de l'Estat va ser de 28,5 milions. Segons aquestes dades, els percentatges d'aportació resultarien del 83,1%, el 13,9% i el 3%, respectivament.

stats