RIUADES AL PIRINEU
Societat 21/06/2013

El Gremi d'Hostaleria exigeix l'exempció de la taxa turística dos anys

Ja no queda cap poble aïllat a la Vall d'Aran, i només Arties continua sense aigua

Albert Solé
3 min
La calçada rebentada per l'aigua al seu pas pel Golf de Salardú. Ahir es van començar  a calcular els danys materials de la riuada del Pirineu.

Barcelona.Un cop ha passat el pitjor, i els cabals dels rius han deixat de ser un perill per a la població, la Vall d'Aran en especial, però també el Pallars Sobirà, comencen a avaluar els danys que va provocar el desbordament dimarts de la Garona i la Noguera Pallaresa i la de Cardós, i pensen en com i quan s'iniciarà la recuperació econòmica de la zona. Un dels sectors que primer ha alçat la veu ha sigut el Gremi d'Hostaleria, que ha reclamat a la Generalitat l'exempció del pagament de la taxa turística durant els pròxims dos anys.

"Aquesta seria una solució ràpida i eficaç perquè els empresaris poguessin utilitzar aquests recursos per finançar les seves infraestructures o bé perquè els clients no l'hagin de pagar", apuntava ahir Juan Antonio Serrano, president del Gremi de la Vall d'Aran i, alhora, de tota la demarcació de Lleida. En vista d'aquesta proposta, el Síndic d'Aran, Carlos Barrera, va respondre que fins que la setmana que ve no els visiti la directora general de Turisme, Marian Muro, no en volia parlar: "No encetem ara un problema mentre estem resolent els altres".

Ahir la vicepresidenta del Govern, Joan Ortega, va visitar la zona afectada acompanyada del síndic, i després es va reunir amb els alcaldes, que li van demanar que declarés la Vall d'Aran zona catastròfica per agilitzar l'arribada de les ajudes. Ortega, però, va voler ser prudent: "Hem d'esperar a fer una valoració concreta dels danys i prendrem les mesures que calgui per ajudar en la recuperació del territori". De fet, avui a primera hora del matí serà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, qui arribarà a la zona afectada, i explicarà les actuacions que el departament hi durà a terme per tal de reparar els danys.

La C-28, 4 milions d'euros

Abans de l'arribada de Vila, ahir el síndic d'Aran va donar la primera xifra oficial com a exemple. La reparació de la carretera C-28, que porta de Viella a l'estació de Baqueira Beret i enllaça amb el Pallars pel port de la Bonaigua, costarà al voltant d'uns 4 milions d'euros. La C-28 i la N-230, les dues vies principals de la Vall d'Aran, van ser reobertes ahir, tot i que de manera provisional i restringint el trànsit als vehicles lleugers. D'aquesta manera, ja no queda cap poble aïllat. L'única carretera tallada era la N-230 de Les a França. Així, avui el Consell General d'Aran tornarà a posar en marxa el transport públic i l'escolar amb microbusos. A banda, ahir només quedaven 53 persones que encara no havien pogut tornar a dormir a casa seva, mentre que 26 abonats de Viella continuaven sense llum, i només a Arties seguien sense aigua potable ni telèfon.

Una de les bones notícies del dia va ser la recuperació de la connexió amb dos pobles que ho han passat molt malament els dos últims dies: Bossòst i Les, del Baix Aran.

"Nosaltres no som Vaquèira"

En aquests dos nuclis s'han sentit una mica desemparats, tal com explica Mireia Boya, propietària d'una casa rural a Les: "Ens hem sentit molt orfes, senties la tele i la ràdio i ningú parlava de nosaltres, i era lògic que fóssim afectats, estem al final de la Garona!", i afegia amb recança: "Al Baix Aran no som Vaquèira ni Viella". La Mireia Bayo ara ja és més optimista, però recorda l'horror de dimarts al matí: "A les 7 del matí va sonar set cops la sirena -tres cops vol dir incendi- i vam sortir corrents a treure els cotxes i a tapiar les portes, però quan l'aigua va fer saltar el pont, vam començar a córrer muntanya amunt".

stats