Societat 25/05/2011

El Grímsvötn obliga a cancel·lar més de 500 vols

Tot i els centenars de vols que ahir es van haver d'anul·lar per culpa del núvol de centra, la Comissió Europea assegura que la situació està controlada i que no es repetirà el caos aeri de l'any passat.

Esther Moix
2 min

Brussel·les.Fins a 500 vols amb destí o procedència a Irlanda del Nord i Escòcia van quedar-se ahir a terra, segons les informacions d'Eurocontrol.

Les companyies més afectades van ser l'anglesa British Airways, l'holandesa KLM i la irlandesa Air Lingus. Igualment, la companyia de baix cost Ryanair, que es va mostrar crítica amb el fet que les autoritats d'aviació civil decidissin suspendre els vols des d'Edimburg, també va veure alguns dels seus vols afectats. El responsable de la companyia, Michael O'Leary, va qualificar de "mite" el perill del núvol de cendra per a les aeronaus i va autoritzar un vol de Glasgow a Inverness i Aberdeen, en una zona amb una alta concentració de cendra del volcà islandès. "L'absència de cendra volcànica a l'atmosfera reforça l'opinió de Ryanair que no hi ha cap amenaça per a la seguretat de l'avió en aquesta mítica zona vermella , que és una altra invenció de l'Oficina Meteorològica del Regne Unit i l'Autoritat de l'Aviació Civil", va dir Ryanair en un comunicat oficial.

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia informava ahir que l'activitat del Grímsvötn es reduïa "a poc a poc i per segon dia consecutiu".

Segons el Centre Assessor sobre la Cendra Volcànica del Regne Unit, hi ha "una gran possibilitat" que el núvol de cendra afecti avui els països escandinaus però que l'impacte real sobre el trànsit aeri "sigui relativament reduït".

Missatge tranquil·litzador

Així, no es preveu que la cendra es desplaci cap al sud d'Europa. Si més no, això és el que va assegurar ahir el secretari d'estat de Transports, Isaías Táboas.

Per tranquil·litzar empreses i ciutadans, el comissari europeu de Transport, Siim Kallas, va voler deixar clar ahir a Brussel·les que qualsevol similitud entre aquest volcà i el de l'any passat és pura coincidència. "El volcà, la cendra i la previsió meteorològica són diferents", va afirmar. El comissari va voler també llançar un missatge clar: que no es cometin els errors de l'any passat. A més, va destacar que s'ha activat una cèl·lula de crisi per donar una resposta gradual i coordinada i evitar el tancament general de l'espai europeu, que és el que temen les companyies.

La crisis de fa poc més d'un any per l'erupció del volcà Eyjafjallajokull va provocar les pèrdues més importants de la història de l'aviació comercial, amb més de 850 milions de perjudicis. Les autoritats volen evitar un episodi similar en la situació actual.

stats