La Guàrdia Civil investiga la pintada de groc a la creu de l'Aneto

La Fiscalia d'Osca ja ha obert diligències i el govern d'Aragó estudia denunciar l'acció

Coincidint amb l'aniversari de l'1-O ha aparegut la creu de l'Aneto pintada de groc i amb diversos llaços del mateix color. El fet ha indignat el govern d'Aragó, i el president, Francisco Javier Lambán, ha advertit que ''els autors de les pintades grogues aviat sabran que a l'Aragó sí que es respecta l'espai públic, a diferència de Catalunya'' i ha afegit que es presentarà una denúncia per identificar els autors d'aquests ''actes vandàlics''.

La Guàrdia Civil d'Osca ja ha començat una investigació per identificar els autors de les pintades i l'abast dels danys. A més, segons informa el diari 'Heraldo de Aragón', la fiscalia d'Osca ha obert diligències d'investigació per determinar possibles responsabilitats penals i valorarà denunciar l'acció al jutjat d'instrucció de Boltaña.

La pintada es va viralitzar després que dos excursionistes van penjar-ne una imatge a les xarxes socials. Això va fer que en un primer moment alguns mitjans donessin per fet que ells eren els autors de la pintada, cosa que ells mateixos han desmentit i n'han aportat proves a la Guàrdia Civil. A més, han dit al mateix mitjà aragonès que estudien presentar denúncia per les amenaces que han rebut arran d'haver-los atribuït la pintada.

La creu la va instal·lar al cim de l'Aneto, el pic més elevat dels Pirineus (3.404 metres d'altitud), el Centre Excursionista de Catalunya l'any 1951. Aquest entorn, enclavat en el Parc Natural Posets Maladeta, està sota protecció especial des del 1994.