Societat 22/02/2017

De Guindos ampliarà la moratòria antidesnonaments

El ministre d'Economia avança també que la pròrroga de la normativa serà de dos anys, fins al maig del 2019

Júlia Manresa
3 min
Una protesta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, en lluita contra els desnonaments.

MadridLa moratòria de suspensió dels desnonaments es prorrogarà dos anys mes, fins al maig del 2019. Així ho ha afirmat aquest dimecres el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha explicat que els propers dies es reunirà amb els diferents grups parlamentaris per elaborar un nou decret llei que prorrogui la moratòria antidesnonaments i també canviï alguns requisits. De fet, De Guindos ha avançat que si fins a l'actualitat només es paralitzen els desnonaments a les llars amb fills menors de tres anys, a partir d'ara "canviaran alguns requisits sobre les famílies amb fills menors", de manera que ha deixant entreveure que se n'ampliarà l'abast, que fins ara havia estat molt criticat per oposició i diverses organitzacions, ja que només incloïa el 8% del total de casos.

Així doncs, tal com ha explicat el ministre, la moratòria es prorrogarà fins al maig del 2019, ja que la vigent actualment finalitza al maig. De fet, Guindos ja havia avançat a principis de febrer que tenia la intenció de prorrogar aquesta moratòria, però no havia concretat per a quin període ni de quina manera. Aquest dimecres el ministre ha aclarit que serà en forma de decret llei acordat amb grups de l'oposició i amb la introducció d'alguns canvis.

Val a dir que, malgrat les crítiques, el ministre ha defensat l'actual normativa i ha afirmat que ha evitat el desnonament de més de 24.000 famílies, i ha assegurat que el conegut codi de bones pràctiques bancari i els fons socials han afavorit milers de famílies vulnerables.

Al mateix temps, però, la diputada del grup basc Idoia Sagastizabal, que és la que va propiciar aquest anunci de De Guindos, recordava que, malgrat els signes de recuperació, “encara hi ha més de 24.000 famílies que continuen amb llars subhastades i cal que tinguin seguretat jurídica”. Val a dir també que aquesta mateixa diputada donava la benvinguda a la pròrroga de dos anys de la moratòria i afirmava que “cal seguir en aquesta línia”.

Però cal recordar que per poder tenir accés al codi de bones pràctiques s’havien de complir un seguit de requisits que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va criticar ràpidament quan es va aprovar la mesura. Segons aquesta plataforma, s’havia d’estar “al límit” i provar que només s’ingressen 22.365 euros bruts anuals –una quantitat que ja s’havia ampliat el 2015 perquè prèviament era de 19.170 euros.

Però un dels requisits més criticats era el fet que només s’hi podien acollir les famílies amb menors de tres anys a càrrec. Per això, el ministre d’Economia aclaria que el govern ja té en marxa l’elaboració d’un decret llei que inclogui aquesta pròrroga i els “canvis de requisits” i que començarà a negociar amb els diversos grups parlamentaris per garantir-ne la ratificació.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ja havia anunciat a principis de febrer que tenia la intenció de prorrogar la moratòria però no havia dit per a quant temps ni si canviaria alguns dels requisits, com sí que té previst fer segons va deixar entreveure ahir.

També és important recordar que en el cas particular de Catalunya, una de les comunitats que ha patit més desnonaments, el Parlament va aprovar per unanimitat al desembre una llei contra els desnonaments després que el Tribunal Constitucional anul·lés diversos articles de la llei contra l’emergència habitacional que afectaven principalment aquest àmbit.

stats