PENSAMENT El traspunt
Societat 13/01/2011

Ha arribat l'hora de denunciar els estúpids

Santi F. Nadal
2 min
Lestupid, Fontaine

La cinquena llei fonamental sobre l'estupidesa humana del filòsof italià Carlo Maria Cipolla (1922-2000) al llibre Allegro ma non troppo adverteix: "L'estúpid és el tipus de persona més perillós que existeix; més perillós que el malvat". I si hi afegim la primera -"Sempre i inevitablement cadascun de nosaltres subestima el nombre d'individus estúpids que circulen pel món"-, podem assegurar que s'han reproduït fins a límits insospitats i que representen, individualment i col·lectivament, un autèntic perill universal. Encara més en temps de crisi o, diguem-ho clar, de decadència, que és quan hi ha més permissivitat envers aquests individus que, a més, poden arribar al poder. Atenció, ja que "tots els cervells humans són impotents contra qualsevol estupidesa que estigui de moda" (Jean de la Fontaine) i perquè "l'estupidesa humana és infinita" (Albert Enstein).

Potser dit a seques, estúpid se'ns manifesti com una desqualificació, però reivindiquem la necessitat de desemmascarar els estúpids que escriuen als mitjans de comunicació, els que envaeixen les tertúlies televisives o radiofòniques, els que sembren d'estupidesa la televisió, els que lideren associacions polítiques o empresarials, els de les associacions de veïns...

Admetent que tots tenim alguna cosa d'estúpids -"Més del que suposem", diu Giancarlo Livraghi-, no ho som tant com per no aplicar els principis del filòsof i identificar els que n'exerceixen a temps complert. La seva identificació és una mesura necessària, una profilaxi imprescindible per a la nostra societat si volem canviar el rumb actual cap a la neciesa més absoluta. Els que han reflexionat sobre l'estupidesa han descobert que quan aquests éssers accedeixen a llocs de poder són pitjors que els malvats: són capaços de negar la seva pròpia estupidesa. En fi, seguint l'ocurrència d'aquesta ministra que incita a delatar els "delinqüents fumadors", i atès que els Mossos d'Esquadra no tenen instruccions respecte a això, nosaltres demanem que cadascun de vostès denunciïn els estúpids que coneix.

Guia per reconèixer un estúpid: -No s'interessa pel coneixement.

-És feliç en les seves limitacions.

-No aprèn res nou, es repeteix.

-Li agrada el que és superficial i parla sense saber de què parla.

-Usa les paraules sense parar esment en el sentit (si el coneix).

stats