Societat 29/02/2012

'Amics, jo sóc bixest'

Les persones nascudes el dia 29 de febrer se senten diferents i, fins i tot, tenen himnes que els identifiquen

Joan Callarissa
3 min
29 de febrer, un dia que només apareix al calendari cada 4 anys / THINKSTOCK

BarcelonaNéixer un 29 de febrer és una particularitat que acompanya tota la vida i que fa que sempre acabi sortint la broma que només poden celebrar el seu aniversari, correctament, un cop cada 4 anys. Per això se'ls diu que són eternament joves i se'ls recorda que són molt pocs en comparació amb la població mundial nascuda els altres dies. Alguns afirmen que pel fet de complir anys cada 4, tothom se'n recorda i els felicita molta més gent. Per tot això, arribar al món en un dia així fa que els 'afectats' tinguin prou sentiment de col·lectiu per haver creat, fins i tot, algunes associacions.

Club mundial dels bixestos

L'associació Club Mundial dels Bixestos promou trobades d'àmbit mundial per "ajuntar els amics", que és com ells es refereixen als altres nascuts el 29 de febrer. Creuen que gaudeixen d'una "condició especial" i en fan bandera. Així, tenen fins i tot dos himnes: 'Tamborrada de los bisiestos' i 'Amigos, yo soy bisiesto'. A banda d'això, també són supersticiosos quant al número 2,9 i cada Nadal compren el 00029 de la loteria nacional espanyola. L'empenta d'aquest club els ha portat a posar-se en contacte amb Bill Clinton, l'any 1993, i amb el llibre Guinness dels rècords.

Molta casualitat

Gonzalo, Olivia y Sofía són tres germans trigèmins que van néixer el 29 de febrer del 2008 i que aquest dimecres fan "el seu primer any". Van néixer a València i aquesta casualitat els transforma en un cas únic al món, segons asseguren alguns mitjans. Quan van néixer, l'avi de les criatures va expressar la seva satisfacció dient que serien joves tota la seva vida, i va celebrar que, així, "mai marxarien de casa".

Poques persones cèlebres

Al llarg de la història no hi ha gaires persones cèlebres que hi hagin nascut el 29 de febrer. Entre els més destacats, hi ha l'últim Papa del Renaixement, Pau III, que va néixer el 29 de febrer del 1468. En aquesta efemèride també hi trobem la cantant Dinah Shore, nascuda a Winchester (EUA) l'any 1917; l'actor i model italià Antonio Sábato Jr., nascut l'any 1972; el raper novaiorquès Ja Rule, del 1976, o Gioacchino Rossini, que va néixer el 1792 i al qual avui Google dedica la seva pàgina principal.

Possibles naixements

Davant la possibilitat que un naixement es produeixi el 29 de febrer, el web 'Huffingtonpost.com', ha publicat un recull dels famosos i mediàtics que podrien ser pares avui, d'acord amb l'avançat estat de gestació de les futures mares. La notícia explica que aquests bebès seran famosos igualment, però que encara ho podrien ser més si arribessin avui, donada l'excepcionalitat del dia.

Entre els elegits hi ha el futur fill de l'actriu Hilary Duff i del seu marit, el jugador d'hoquei retirat Mike Comrey. També podria posar-se en marxa el bebè de la cantant Jessica Simpson i Eric Johnson, que, amb ja molta panxa, està a punt de donar a llum. La model Emma Heming i l'actor Bruce Willis també estan a punt de tenir el seu primer fill junts. Tot i que Willis ja en té tres amb Demi Moore, ara s'ha decidit, als 57 anys a compartir un fill amb la seva actual esposa, i aquest podria arribar el dia 29 de febrer del 2012.

Tradicions

Com altres dies amb alguna particularitat, hi ha moltes supersticions i tradicions que s'hi relacionen, entre les quals destaca el costum que va començar a Irlanda i que després es va estendre a Escòcia que permetia a les dones de demanar la mà a l'home dels seus somnis. La reina Margaret, l'any 1288, va instaurar, a més, que l'home que respongués amb una negativa a la dona que li demanés matrimoni en un 29 de febrer, li hauria de pagar un vestit de seda com a compensació.

stats