"He sentit una explosió molt forta, com una bomba, em pensava que l’edifici queia"

Uns veïns de l'edifici afectat asseguren que "ha desaparegut" l'escala interior del bloc i que no saben si l'immoble es podrà recuperar

"L'escala està completament destrossada, hi ha un tros on ha desaparegut, no sabem com han sortit els veïns", explica la parella de propietaris d'un àtic a l'edifici de Premià de Mar on hi ha hagut una explosió aquest matí a les 8.20. Ni la Josefina ni el Jaume han pogut veure com està el pis -on, per sort, no hi viuen- però diuen que l'edifici ha quedat tan afectat que no saben si es podrà salvar. Des de la cantonada del carrer de la Unió es pot veure que el bloc que fa cantonada amb la Gran Via Lluís Companys ja no és recte: la façana fa panxa on hi ha hagut la deflagració

L'explosió ha agafat alguns veïns dormint i d'altres tot just desvetllant-se. Els Bombers han desallotjat els habitants del número 196-198 de la Gran Via Lluís Companys, on hi ha hagut l'explosió, però també els d'una bona part dels edificis del voltant. De moment no podran tornar a casa ni els veïns de l'edifici afectat ni els de les portes 1 i 2 dels nou pisos del 192-194 del mateix carrer, que toquen a l'afectat. Els Bombers també revisen números 43, 45 i 47 del carrer de la Unió; i els números 37 i 39 del carrer Elisenda de Montcada per assegurar-se que tots els veïns poden tornar. Pot ser que alguns veïns d'aquests cinc immobles tampoc puguin tornar fins que no hagin fet algunes reparacions. En total, hi ha 46 pisos i un centenar de persones afectades. De moment s'ha habilitat el pavelló municipal perquè els que no puguin tornar tinguin un lloc on estar-se.

Concepció Navarro, és una de les veïnes d'un dels edificis desallotjats, el número 47 del carrer de la Unió. Aquest migdia s'esperava en una cadira plegable davant la porta de baix de l'immoble, segellada amb un precinte policial. "Era al llit quan he sentit una explosió molt forta, com una bomba, i tot ha tremolat; em pensava que l'edifici queia", explica. Els bombers han estintolat algunes zones del seu immoble, tot i que no toca amb el de l'explosió. Navarro diu que s'ha quedat asseguda al terra, al costat del llit, fins que tot s'ha calmat una mica. Llavors ha anat a la part del pis que dóna al pati de l'illa de cases i ha vist tot de vidres per terra. No és que s'haguessin trencat les finestres, és que l'ona expansiva les havia arrencades dels marcs. 

Un dels primers en baixar de casa per veure què passava ha estat Amadou Tidiane Fall, veí de l'àtic del número 45 del carrer de la Unió. Ja s'havia llevat, quan ha passat tot, i l'ona expansiva ha arrencat la finestra que té just damunt del cap a l'habitació on dorm. "Ha quedat tot destrossat", diu; des de la seva finestra es veu el pati interior de l'illa de cases, que sembla un escenari de guerra, ple d'objectes trencats dels edificis del voltant, runa, i trossos de vidres de gairebé totes les finestres.

Eduard Sora és veí del carrer 48 del carrer de la Unió, a l'altra banda del carrer del de Navarro i Tidiane Fall, però explica que tot i que és més lluny ha sentit una explosió molt forta i, després, encara entre vuit i deu deflagracions més petites. Assegura que els Bombers han arribat molt ràpid -segons el cos el primer vehicle ha trigat tan sols cinc minuts perquè treballava en un accident no gaire lluny. També ha vist com un helicòpter d'emergències aterrava enmig d'una plaça propera.

El més afectat, evidentment, ha estat l'edifici on hi ha hagut l'explosió. Marta Burjachs, propietària de l’ acadèmia de ball que hi ha als baixos del bloc, admet que ha tingut sort: "Normalment els diumenges al matí vinc a treballar per preparar les classes de dilluns, però ahir tenia la festa d'aniversari de la meva cosina i he dormit fins més tard". "He pogut entrar al local i està molt malament, una sala completament destrossada, la porta antiincendis trencada i hi ha un forat a la paret; no sabem fins a quin punt està afectat l’edifici, per això l’han estintolat", afegeix.