SALUT
Societat 10/10/2011

Helena Rakosnik: "El càncer m'ha canviat la vida"

La dona del president de la Generalitat ha parlat per primera vegada del seu càncer. Ho va fer ahir per donar suport a una campanya contra aquesta malaltia que ha engegat TMB, l'empresa on treballa.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Helena Rakosnik, ahir al matí, en la compareixença en què va parlar de la seva malaltia.

BarcelonaMentre Artur Mas era ahir a la sessió de control del Parlament lluitant per respondre a les preguntes punyents de l'oposició, la seva dona, Helena Rakosnik, es posava davant dels micròfons per explicar un altre tipus de lluita: la que va lliurar contra un càncer de mama que li van detectar fa quatre anys. Era la primera vegada que aquesta mestra de formació que porta 30 anys al costat de Mas parlava en públic de la seva malaltia.

Rakosnik va explicar la seva història en la presentació de la campanya contra el càncer que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha engegat. La dona de Mas fa 32 anys que treballa en aquesta empresa i ha volgut donar suport a la iniciativa explicant, en primera persona, què significa viure amb un càncer. Rakosnik va voler començar la seva història amb un consell: "No oblideu fer-vos revisions periòdicament", va dir, perquè va ser precisament gràcies a una d'aquests visites regulars al metge que li van detectar un tumor maligne al pit.

"Com que estava en una fase encara molt prematura, tot va quedar en un ensurt", va resumir ahir amb estoïcisme, ja que, tot i voler treure-hi importància, Rakosnik va haver de sotmetre's a una operació i diverses sessions de radioteràpia per eliminar el tumor.

La importància del suport

"Vaig passar moments molt difícils" , va reconèixer. I va afegir que "el càncer et canvia la vida". "Quan estàs passant per això necessites més que mai el suport de tothom, de la família, els amics, els companys de feina... És fonamental per tirar endavant", va dir. Per sobre de tothom, va destacar el seu marit: "Ell va estar dia i nit amb mi en aquella etapa, especialment quan vaig fer les sessions de radioteràpia".

El missatge global de Rakosnik va ser d'optimisme i força per a les persones que estan patint aquesta malaltia. "Espero que el meu testimoni pugui ajudar", va dir per acabar la seva declaració. Al seu costat, l'escoltava atent un altre treballador de TMB, un dels conductors de la línia 43, Antoni Ponce, que també ha patit un càncer.

Com Rakosnik, Ponce va voler compartir la seva experiència per donar suport a la campanya de TMB. "En aquests temps de crisi i retallades és fonamental que la massa social i les empreses fortes apostin per moure's contra el càncer", va destacar Ponce.

El president de TMB, Joaquim Forn, va explicar que la campanya Mou-te contra el càncer , que compta amb la col·laboració de l'Associació Espanyola contra el Càncer i la Federació d'Entitats Contra el Càncer, organitzarà diversos actes, com xerrades o difusió d'hàbits de vida saludables, per conscienciar sobre aquesta malaltia. Cada mes, fins al desembre, es faran diferents activitats.

A l'octubre el lema serà "Estima't i fes salut" i es vol difondre entre els usuaris de TMB la importància de menjar fruita, cereals i verdures, fer esport i evitar el tabac i l'alcohol. Al novembre el lema serà "El càncer es pot curar" i entre les diverses activitats que es faran destaca la Cursa de la Dona contra el Càncer, el diumenge 6 de novembre. Al desembre, el lema serà doble: "No estàs sol" i "Els nens i adolescents també tenen càncer", per conscienciar de les conseqüències que la malaltia té sobre els més petits.

stats