Societat 02/08/2011

Hollywood torna a la Piazza Grande de Locarno

La ciutat suïssa inaugura demà la 64a edició del seu festival, caracteritzada pel retorn de grans produccions americanes, com Super 8 o Cowboys & aliens , després d'anys en què no n'hi havia participat cap.

Jordi Picatoste
3 min
Hollywood torna a la Piazza Grande de Locarno

Barcelona.Situat cronològicament entre dos monstres com el Festival de Canes (maig) i el de Venècia (setembre), el Festiva Internacional de Cine de Locarno, que té les mateixes edicions que el francès tot i que no és tan popular, és un aparador d'obres d'autor i de cineastes primerencs o, si més no, desconeguts per al gran públic. Durant la seva història, Locarno ha premiat les primeres obres de directors que després esdevindrien autors de prestigi reconeguts en altres plataformes cinematogràfiques. És el cas, entre d'altres, de Milos Forman (guardonat el 1964), Mike Leigh (el 1972), Jim Jarmusch (el 1984), Jafar Panahi (el 1997) i Rodrigo García (el 2005).

Tanmateix, i això ho comparteix amb tot festival europeu que vulgui ressò mediàtic, el certamen suís té la necessitat d'oferir al públic una certa quantitat de pel·lícules comercials, un concepte que sempre s'acaba traduint en: cinema de Hollywood. A diferència del Festival de Canes, on la catifa vermella dóna la benvinguda a la vegada al capità Jack Sparrow i a Lars von Trier, Locarno gestiona d'una manera més natural aquesta esquizofrènia entre cinema d'autor i blockbusters . Si bé la competició oficial, que enguany inclou vint films, està centrada exclusivament en el cinema d'autor, Locarno té un racó magnífic on cada nit el públic assistent pot veure cintes més populars: la Piazza Grande, una plaça empedrada habilitada per donar cabuda a 8.000 espectadors, que gaudeixen de la projecció a l'aire lliure d'una o dues pel·lícules sobre una pantalla enorme i amb qualitat de so i imatge excel·lents. Un experiència única, obligada, per a tot cinèfil.

Les estrelles al rescat

Aquesta edició, que comença demà, és la segona que dirigeix el crític francès Olivier Père, que va veure com l'any passat l'audiència de la Piazza Grande es reduïa en 5.000 espectadors en comparació amb la xifra total de l'any precedent. El motiu evident era que, continuant la tendència de l'anterior director, no s'havia respectat l'esperit de la Piazza Grande i s'hi havien programat pel·lícules poc llamineres per al gran públic, ja fos per un canvi de línia editorial, com s'apuntava oficialment, o per una pèrdua de l'interès de les majors vers el festival, com s'especulava. Fins i tot Marc Recha, cineasta habitual al certamen en la competició oficial, havia arribat a presentar el 2009 Petit indi a la Piazza.

Aquest any, però, sembla que s'hi enceta una revifada amb el retorn de grans noms i títols de Hollywood. Així, el mateix escenari que fa uns anys havia acollit la presentació de pel·lícules com Corrupción en Miami (2006) de Michael Mann, Hairspray (2007) d'Adam Shankman i L'ultimàtum de Bourne (2007) de Paul Greengrass, rebrà la presència de Harrison Ford i Daniel Craig, que presentaran Cowboys & aliens , de Jon Favreau, acabada d'estrenar als Estats Units. A més, el certamen arrencarà demà amb una de les produccions més esperades de l'estiu, Super 8 , de J.J. Abrams i produïda per Spielberg, una aventura juvenil amb reminiscències de la dècada dels vuitanta.

També destaquen tres títols més de caràcter juvenil però de to completament diferent: la comèdia Con derecho a roce , amb Justin Timberlake i Mila Kunis, la cinta de terror Red State de Kevin Smith, amb John Goodman i Melissa Leo, i la britànica Attack the block de Joe Cornish, sobre uns adolescents que defensen el seu edifici contra la invasió d'uns alienígenes. La Piazza també recuperarà dos títols de l'últim Festival de Canes: el thriller Drive de Nicholas Winding Refn, que es va emportar el premi a la millor direcció; i Le Havre del finlandès Aki Kaurismäki.

D'altra banda, el certamen oferirà una retrospectiva de Vincente Minnelli, director de clàssics com Un americà a París o Com un torrent , i homenatjarà amb premis honorífics els cineastes Abel Ferrara i Claude Goretta i els actors Bruno Ganz, Isabelle Huppert i Claudia Cardinale. El festival s'acaba el dia 13 amb l'entrega dels premis -inclòs el Lleopard d'Or a la millor pel·lícula- i el film de cloenda, la francesa Et si on vivait tous ensemble? , amb Daniel Brühl, Jane Fonda i Geraldine Chaplin.

stats