Publicitat
Publicitat

Salut

L'Hospital de la Fe de València acull el primer trasplantament de cames del món

L'operació ha estat realitzada pel doctor Pedro Cavadas, el cirurgià que va fer el primer trasplantament de cara de tot l'Estat. L'objectiu de la intervenció és que el pacient pugui caminar

El doctor Pedro Cavadas ha realitzat avui el primer trasplantament bilateral de cames que es fa al món, a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València. Cavadas, juntament amb l'equip de professionals de l'hospital, ha portat a terme aquesta intervenció, que va començar diumenge a la nit i s'ha acabat avui.

És la primera vegada al món que es fa un trasplantament d'aquestes característiques i l'ha fet precisament Cavadas, que va ser el primer en fer un trasplantament de cara a l'Estat i el vuitè a tot el món, l'any 2009.

El cirurgià va explicar fa uns mesos que el candidat a ser trasplantat de cames va patir un traumatisme i que no podia utilitzar cap pròtesi perquè la lesió està per sobre dels genolls. "L'única solució per poder aixecar-se de la cadira de rodes és el trasplantament. El pacient coneix els riscos i els assumeix", va comentar.

Una rehabilitació molt dura

Per la seva banda, el director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, ha mostrat la seva satisfacció pel primer trasplantament bilateral de cames del món i ha assegurat que el receptor s'haurà de sotmetre a partir d'ara a una rehabilitació "molt dura" que s'allargarà "bastants mesos o fins i tot anys".

La intervenció va ser autoritzada fa més d'un any per la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) i, segons ha explicat Matesanz, es va aprovar perquè "l'amputació de les dues cames era a una altura alta i, per tant, no es podien utilitzar pròtesis". "Quan l'amputació es dóna en una cama o en les dues per sota del genoll, no està justificat sotmetre'l al risc d'una immunosupressió de per vida i a una rehabilitació molt prolongada", explica el director de l'ONT.

Matesanz reconeix que s'ha d'esperar al postoperatori i que el pacient "estigui estabilitzat" per analitzar com es desenvolupa la innervació dels músculs i els nervis després d'una intervenció fins ara inaudita. "La rehabilitació serà com la d'un trasplantament de braços, amb la diferència que, en aquest cas, les extremitats trasplantades han de sostenir tot el cos", apunta. No obstant, l'objectiu és que després d'aquesta rehabilitació el pacient pugui caminar. "És el que esperem", reconeix Matesanz, ja que "si no, no s'hauria fet la intervenció". "L'operació es fa per resoldre un problema al malalt, que si no se sotmetia a l'operació estaria en cadira de rodes tota la vida", afegeix.

Hi ha altres països que s'han mostrat molt interessats en aquesta intervenció des que es va autoritzar fa un any, com el Regne Unit, on veuen en aquesta mena de trasplantaments una "opció de futur" per als soldats que han perdut les cames en combat.  

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de