Societat 03/08/2011

Huerga i Lacuesta aniran al Festival de Sant Sebastià

Xavi Serra
2 min
Una imatge de Los pasos dobles , l'aventura africana de Lacuesta i Barceló.

Barcelona.Després de la bona collita del cinema català en l'anterior edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, on van fer el seu debut Pa negre , Elisa K , Aita i Blog , ja es perfilen les noves apostes per a l'edició d'enguany, que ahir va presentar bona part de la programació espanyola del certamen -el més important de l'Estat-, que se celebrarà del 16 al 24 de setembre.

A la competició oficial, que estrenarà obres d'autors de prestigi internacional com el japonès Hirozaku Kore-Eda i l'anglès Terence Davies, el gironí Isaki Lacuesta presentarà Los pasos dobles , un llarg que va rodar a Mali l'any passat amb la complicitat del pintor Miquel Barceló. Inspirat en la figura del pintor i escriptor francès François Augiéras, en un principi Lacuesta se'l va plantejar com un híbrid entre ficció i realitat, però a mig rodatge va decidir convertir-lo en dues pel·lícules: la citada Los pasos dobles , una cinta d'aventures rodada amb actors no professionals reclutats a l'escola de dansa de Mali, i Los cuadernos de barro , que s'exhibirà a la secció paral·lela Zabaltegi-Especiales, un documental sobre el treball artístic de Barceló al continent africà, on fa anys que passa temporades, que recull també una performance de l'artista davant dels dogons, el poble africà de qui va aprendre la tècnica del fang.

També dins la secció Zabaltegi-Especiales, Manuel Huerga presentarà 14 d'abril. Macià contra Companys , una reconstrucció de la proclamació de la Segona República i de l'enfrontament que es va viure aquells dies entre Francesc Macià i Lluís Companys, dues personalitats polítiques molt diferents que durant tres dies van convertir Catalunya en una república sobirana. Amb guió del periodista i historiador Toni Soler, la pel·lícula està interpretada per Pere Ponce, Fermí Reixach, Eduard Fernández i Joel Joan, entre d'altres.

Treball de final de curs

A Sant Sebastià també es podrà fer un tast del futur del cinema català. El festival estrenarà en primícia Puzzled love , un esforç col·lectiu de 13 alumnes del quart curs de l'Escac (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), cadascun dels quals ha dirigit un segment d'un film protagonitzat per Saras Gil i Marcel Borràs, un experiment que es va rodar en tan sols 27 dies amb un pressupost irrisori.

Entre la resta de títols seleccionats cal destacar No habrá paz para los malvados , el retorn d'Enrique Urbizu al cinema negre, un thriller criminal en què Helena Miquel interpreta un dels papers principals, i els nous treballs de Nacho Vigalondo i David Trueba, respectivament Extraterrestre i Madrid, 1987 , així com Arrugas , l'adaptació animada de la novel·la gràfica homònima de Paco Roca, Premio Nacional de còmic del 2008.

stats