IAEDEN - Salvem l'Empordà demana que es declari tot Catalunya com a zona vulnerable per contaminació de nitrats

També demana una moratòria per a les noves instal·lacions porcines i per a les ampliacions 

La IAEDEN - Salvem l'Empordà reclama a la Generalitat que declari tot Catalunya com a zona vulnerable o vulnerada per contaminació de nitrats i l'ampliació de la moratòria de noves instal·lacions porcines o ampliacions de les existents a tot el país.

L'entitat ecologista ha enviat un escrit al departament de Territori i Sostenibilitat i al d'Agricultura, que estan tramitant un nou decret de zones vulnerables. Els ecologistes asseguren que la situació actual de la qualitat de l'aigua a Catalunya és "alarmant" i recorden que, en l'avaluació del març del 2016, l'ACA considerava que gairebé la meitat de les masses subterrànies d'aigua catalanes ja estan contaminades.

"El 50% de les masses d'aigua subterrànies s'han declarat en mal estat químic i, d'aquestes, el 83% s'han diagnosticat amb excés de nitrats (concentracions per sobre de 50 mg/l)", asseguren els ecologistes en un comunicat. Així doncs, afegeixen, l'excés de nitrats provoca el mal estat en un 41% de les masses d'aigua subterrànies a Catalunya, i el 65% d'aquestes són "pràcticament irrecuperables". 

Operació per frenar els purins a Catalunya

L'entitat recorda, a més, que la mesura que reclamen ja va ser proposada pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible del departament de Presidència i que, per tant, la Generalitat ha de promoure l'ampliació de les zones vulnerables amb la finalitat de protegir "la poca aigua que tenim no contaminada". "Fins i tot plantegem que les zones contaminades (aquest 41% de les masses d’aigua) siguin declarades com a vulnerades i tinguin un règim d’actuacions i prevencions encara molt més restrictiu que el vulnerable", insisteixen. 

D'altra banda, demana l'ampliació de la moratòria per instal·lar noves explotacions ramaderes intensives o l'ampliació de les existents a tot Catalunya. L'entitat considera que la declaració efectuada per part del departament d'Agricultura que afecta 66 municipis és "insuficient". 

"La moratòria per a la instal·lació de noves places ramaderes s'ha d’ampliar a tots els municipis amb excedent de nitrats, que com a mínim seran els més de 650 a què es refereix l'avaluació de l'ACA i tots aquells que se situïn en l'àrea d'influència de les masses d’aigua que s'han de protegir", afegeixen.