Societat 10/05/2015

Rigau: "El Suprem pot reconèixer casos particulars però no pot modificar el model lingüístic aprovat al Parlament"

La consellera d'Ensenyament denuncia que el govern espanyol vol imposar el 50% de castellà a les aules, la qual cosa assegura que "seria la mort del català"

Ara
2 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha carregat aquest diumenge contra les últimes decisions del Tribunal Suprem sobre el model d'immersió lingüística. En relació a unes declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, en què assegurava que era el Tribunal Suprem qui decidia el "com" s'havia d'articular l'ensenyament de les llengües que es parlen a l'estat espanyol, Rigau ha estat contundent: "El Suprem pot reconèixer casos particulars però no modificar la llei lingüística aprovada pel Parlament de Catalunya", ha dit la consellera en una entrevista a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio. Així, ha denunciat que l'estat pretén "uniformitzar" el model i convertir en "regions i províncies" les comunitats autònomes, entre elles Catalunya.

A més, Rigau ha assegurat que no és casualitat el moment en què es produeixen aquestes resolucions judicials i ha atribuït el retorn de l'"ofensiva" contra el català a l'inici de la campanya electoral. "Només cal veure la intervenció d'Alícia Sánchez-Camacho (PP) al Parlament, tornant a agafar la bandera del bilingüisme, per comprovar-ho", ha assenyalat.

La responsable d'Ensenyament ha denunciat que l'objectiu de les autoritats de l'estat espanyol és imposar el 50% del castellà a les aules —assenyala que és el que apunten els recursos presentats pel govern de Mariano Rajoy— és el model de "segregació" aplicat al País Basc o el plantejament que s'aplica al País Valencià o les Illes Balears, un canvi que ha dit que suposaria "la mort del català".

Setge al Parlament

La consellera d'Ensenyament també s'ha pronunciat sobre el cas del setge el Parlament, ja que l'Audiència Nacional va donar deu dies als als indignats per entrar a la presó —aquest diumenge es compleix el termini. Rigau no ha volgut parlar de pena desproporcionada, però si que ha dit que els condemnats poden recórrer "fins al final", arribant, si cal, al Tribunal de Drets Humans Europeu, si no estant d'acord amb la resolució dels tribunals.

Tot i això, ha volgut mantenir distàncies amb el cas, ja que es considera "part afectada". "Que ho decideixi qui li pertoqui", ha dit. Sobre si veuria bé que se'ls donés l'indult, Rigau ha afirmat que "ho respectaria".

stats