Recerca
Societat 16/10/2019

La sang, clau per atacar els tumors metastàtics que no responen a la immunoteràpia

El VHIO proposa una nova teràpia biològica per a pacients de càncer gastrointestinal fred, que tenen poques alteracions genètiques

Ara
2 min
Imatge d'arxiu d'una cèl·lula tumoral.

BarcelonaLa revolució de la immunoteràpia ja no és una promesa de la recerca: aquest avenç terapèutic forma part de l'arsenal de què disposa la clínica mèdica per estrènyer el setge al càncer. Amb tot, no tots els pacients responen de la mateixa manera al tractament. Per exemple, els que pateixen un tumor fred, que tenen uns nivells de mutació genètica baixos, esdevenen un autèntic repte per a la teràpia biològica.

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) proposa, per als pacients que tenen tumors gastrointestinals freds, un nou procediment no invasiu –a partir de la sang– per administrar els limfòcits T Killer. Amb una biòpsia líquida, els investigadors poden detectar i seleccionar aquestes cèl·lules "assassines", que ja són a la sang, i dirigir-les perquè reconeguin específicament el tumor.

Els resultats esperonen el desenvolupament d'aquesta teràpia en pacients amb tumors metastàtics que no responen a la immunoteràpia, de manera que puguin reforçar el seu sistema natural de defenses i fer front a la malaltia oncològica.

Aquesta teràpia cel·lular és eficaç en alguns casos de tumors freds i, per primera vegada, un treball d'investigació internacional –publicat a la revista Journal of Clinical Investigation– descriu un mètode no invasiu a partir de la sang per identificar limfòcits dirigits al tumor. La cohort de la investigació l'han format pacients amb càncers gastrointestinals avançats, incloent-hi el de pàncrees, gastroesofàgic, conducte biliar, còlon i recte.

"Tot i que no esperaríem trobar limfòcits T Killer en aquests pacients amb tumors freds, amb un nivell de mutacions baix, hem demostrat que podem detectar i seleccionar aquests limfòcits de la sang", explica la primera autora de l'estudi i investigadora principal del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del VHIO, la doctora Alena Gros, que assegura que la troballa "permetrà en el futur desenvolupar teràpies cel·lulars personalitzades per a aquests pacients a partir d'una biòpsia líquida".

El treball és fruit d'una col·laboració estreta entre el VHIO –i la Fundació BBVA– i el doctor Steven A. Rosenberg del National Cancer Institute, NIH –un dels pioners en el camp de la immunoteràpia del càncer–, juntament amb investigadors del Robert W. Franz Cancer Center (EUA) i del Karolinska Institute (Suècia). També hi ha col·laborat l'Institut de Salut Carles III i la Fundació FERO, dedicada a la investigació oncològica.

stats