EDUCACIÓ

Les Illes es preparen per a una manifestació històrica

Els docents decideixen mantenir la vaga una setmana més

Milers de ciutadans d'arreu de les Balears es manifestaran avui per reclamar una educació pública i de qualitat. La manifestació, que tindrà lloc a Palma a les 18 h i que es preveu multitudinària, és fruit d'una mobilització social sense precedents, sorgida les dues últimes setmanes en suport del personal docent de les Illes que, organitzat de manera assembleària i sindical, manté una vaga indefinida des de l'inici del curs escolar exigint al govern de José Ramón Bauzá que rectifiqui la seva política educativa.

Els nivells de mobilització són tan elevats que la Societat Balear de Matemàtiques (SBM), en col·laboració amb alguns professors del departament de Matemàtiques de la Universitat de les Illes Balears, ha decidit fer un recompte científic de la participació en la marxa d'avui a Palma per poder desmentir possibles recomptes "fraudulents". Per fer possible aquesta iniciativa s'han buscat 40 voluntaris que ajudaran en el recompte, que es durà a terme amb fiabilitats i metodologies diverses.

El detonant de la protesta va ser la imposició per a aquest curs del decret de tractament integrat de llengües (TIL), un canvi en el model lingüístic en l'ensenyament que introdueix de cop l'anglès com a tercera llengua vehicular i arracona el català. La comunitat educativa en bloc s'ha oposat al pla de Bauzá perquè considera que s'aplica d'esquena a la comunitat educativa, en contra de l'escola en català, de manera precipitada i sense els mitjans materials i humans necessaris. A la implantació d'aquest decret s'hi sumen les retallades que ha patit l'ensenyament públic i que n'afecten la qualitat.

A més, de moment, la vaga indefinida també continuarà la setmana que ve. Així ho van acordar ahir els docents, reunits al teatre de Porreres en una multitudinària assemblea. Consideren que les cessions de la conselleria d'Educació -que va plantejar que aquest curs l'aplicació del decret sigui opcional a l'ESO- són "totalment insuficients". De fet, l'Assemblea de Docents va decidir ahir que no desconvocarà la vaga mentre es continuï negociant i fins que Educació no retiri el decret de llengües.

En aquesta tercera setmana de vaga, demà i dimarts seran, segons els docents, dies claus per demostrar a l'opinió pública que la vaga manté la seva fortalesa i molt importants en la negociació que mantenen Educació i el comitè de vaga (format per l'Assemblea de Docents i sindicats) i que, segons el previst, es reprendran dilluns a la tarda. L'STEI.i, CCOO i UGT, així com la mateixa Assemblea de Docents, treballen aquest cap de setmana en una proposta alternativa al decret del govern.

Per la seva banda, el secretari autonòmic d'Educació i home fort de la negociació, Guillem Estarellas, es mostra optimista i va assegurar que ja hi ha "consens" en sis dels nou punts proposats pel comitè, tot i que queden els tres més conflictius.