SALUT
Societat 27/04/2018

Posen en marxa una prova pilot per detectar immunodeficiències primàries al CAP

Es tracta d'una iniciativa pionera per millorar el diagnòstic d'aquestes malalties minoritàries

Lara Bonilla
2 min
La sala d’espera del CAP de Roquetes a Barcelona, 
 En una imatge d’arxiu.

BarcelonaLes immunodeficiències primàries són un conjunt heterogeni de malalties d'origen genètic –n'hi ha més de 350– que afecten tant nens com adults i que es caracteritzen per un funcionament incorrecte del sistema immunitari. De manera separada afecten poca gent i per això es consideren malalties minoritàries, però en conjunt la seva incidència és força elevada i es calcula que a Catalunya hi ha unes 5.000 persones afectades; alhora, es pensa que n'hi podria haver més, ja que és una malaltia infradiagnosticada. "Afecten entre 6 i 7 milions de persones a tot el món, i, d'aquestes, el 80% no estan diagnosticades", assegura Pere Soler-Palacín, cap de la unitat de patologia infecciosa i immunodeficiències de pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron. La detecció precoç és imprescindible per poder iniciar el tractament adequat.

Per millorar, precisament, la detecció de casos des de l'atenció primària, l'Institut Català de la Salut ha desenvolupat una aplicació informàtica integrada a la històrica clínica, anomenada PIDCAP, que permet detectar immunodeficiències primàries abans que apareguin els primers símptomes. La idea, una iniciativa pionera a Europa, sorgeix de la unitat de patologia infecciosa i immunodeficiències pediàtriques de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

El PIDCAP es basa en un algoritme que recull variables clíniques que alerten el professional. S'han validat fins a 26 símptomes d'alarma per a nens i 23 per a adults. Entre aquests segons hi ha la presència de dilatacions dels bronquis, càncer del sistema limfàtic, presència de pneumònies de repetició, antecedents de malalties autoimmunes, infeccions poc comunes, càndides o abscessos, entre d'altres. Les persones que tenen una immunodeficiència primària són més vulnerables a les infeccions, a les manifestacions autoimmunitàries i al càncer. La presència d'aquests senyals d'alarma aniran sumant punts i quan se sobrepassin els 75 –que és on s'ha establert el llindar– s'activarà una alerta d'avís al metge. El metge de família o el pediatra rebran a la pantalla de l'ordinador avisos que l'adverteixen, mentre visita el pacient, de la possibilitat de trobar-se davant d'un cas d'immunodeficiència primària.

"Els metges d'atenció primària no poden saber-ho tot de cada malaltia i aquesta eina vol ajudar-los amb el coneixement d'aquestes malalties. Si vas a sistemes i especialistes diferents, aquests professionals tampoc no tenen consciència de tot el que t'ha passat", afegeix Soler-Palacín. Hi ha diversos estudis que demostren que el diagnòstic precoç d'aquestes malalties redueix les complicacions i la mortalitat.

Ara l'aplicació s'està avaluant en una prova pilot a tres centres d'atenció primària dels barris d'Horta, Nou Barris i Sant Andreu, a Barcelona. I, si funciona, s'estendrà a d'altres CAP i no es descarta aplicar-lo a altres malalties.

stats