Societat 18/07/2013

Impuls a l'ús educatiu del mòbil a les aules catalanes

La fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCB) i la GSMA invertiran 2,5 milions en aquesta iniciativa, que inclou un programa acadèmic de disseny d'aplicacions

Efe
2 min
HISTÒRIA EN ANGLÈS 
 Dels 3.625 centres escolars catalans, 1.247 ja fan alguna matèria en anglès.

BarcelonaLa fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCB) i la GSMA han presentat aquest dijous a Barcelona el programa educatiu mSchools, que suposarà una inversió de 2,5 milions entre 2014 i 2018 perquè els estudiants catalans puguin treballar aprofitant les últimes solucions en tecnologia mòbil. Es tracta d'una iniciativa conjunta per fomentar l'ús de les tecnologies mòbils a les aules catalanes, que compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, i que permetrà formar-se en la creació i solucions mòbils a gairebé un milió d'estudiants de secundària.

La GSMA, que agrupa als 800 principals operadors mundials de telefonia mòbil, s'ha compromès a estendre a la resta de l'Estat aquest programa educatiu que ara s'implanta a Catalunya. La inversió de GSMA en mSchools es farà a través de la MWCB, fundació que treballa per convertir Barcelona en centre mundial permanent de les tecnologies mòbils i de la que formen part, al costat del ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament i Fira de Barcelona.

Els 2,5 milions d'euros inclouen la gestió i el desenvolupament tecnològic específic i es materialitzaran en aportacions de mig milió d'euros anuals.

L'alcalde Trias ha explicat que l'objectiu de mSchool "és introduir en mòbil en les aules catalanes per millorar el rendiment dels alumnes i reduir les taxes d'abandonament escolar" i ha manifestat la seva satisfacció perquè aquest en marxa el 2014, any en què Barcelona acollirà el congrés internacional de Ciutats Educadores.

"Volem ser una ciutat on es convisqui i s'eduqui amb la tecnologia", ha assenyalat Xavies Trias perquè aquesta aposta és la que dóna sentit a la capitalitat permanent del mòbil que desitja tenir Barcelona.

La directora general de GSMA Association, Anne Bouverot, ha explicat que el programa mSchool és la continuïtat del programa pilot que GSMA, la Generalitat i l'Ajuntament han dut a terme aquest any en el marc d'una aliança per desenvolupar iniciatives mòbils a les escoles i que la intenció és "créixer a Espanya".

Bouverot ha destacat que la introducció de solucions mòbils en les aules catalanes s'abordarà de manera "molt pragmàtica" i ha explicat les quatre primeres iniciatives. Entre aquestes iniciatives destaca el programa acadèmic de conceptualització i disseny d'aplicacions, l'App Educatión, que formarà part, a partir del pròxim curs 2013-2014, de l'assignatura d'Informàtica, optativa de quart d'ESO, que es podrà cursar de forma presencial o a distància.

En la seva intervenció, el conseller Felip Puig ha posat èmfasis en una altra iniciativa de mSchool, el programa llamado Mobile History Map, que servirà perquè els alumnes creen i editin continguts descriptius del seu entorn immediat.

Mobile History Map començarà a utilitzar-se el pròxim curs en deu centres de diversos punts de Catalunya, que encara no han estat oficialment designats. Per a Puig, en permetre que l'alumnat incorpori continguts mòbils es desenvoluparan nous recursos de coneixement històric i geogràfic i es tindrà "una major capacitat de construcció, de sentiment de país".

Un altre dels programes inicials de mSchool és el que serà liderat per docents i associacions de la indústria i impulsarà l'esperit empresarial dels alumnes mitjançant la promoció d'iniciatives locals d'm-educació.

A més, es convocaran els premis Mobile Learning Awards per reconèixer als professors i alumnes més actius en la creació i ús de solucions mòbils i que aquest any s'han lliurat, per primera vegada, en el marc de la prova pilot.

stats