INVESTIGADORS
Societat 07/10/2011

Indignació als centres de recerca catalans

La decisió del ministeri de Ciència d'excloure el Centre de Regulació Genòmica i l'Institut Català d'Investigació Química del seu programa de finançament està movent enrenou entre la comunitat científica.

M.l. Ferrado
2 min
Lluís Serrano ha presentat la seva dimissió en saber que el CRG va ser exclòs del programa Severo Ochoa.

Barcelona.La Generalitat no ha acceptat la dimissió que Lluís Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, i Miquel Àngel Pericàs, director de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), van presentar després de conèixer l'exclusió dels seus centres del programa de finançament Severo Ochoa.

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia, va explicar ahir en una entrevista a TV3 que no accepta la decisió de Serrano, de qui va dir que li mereix tota la confiança, i va qualificar "d'exòtic" que el ministeri només hagi donat el segell d'excel·lència a vuit centres, quan tenia previst donar-lo a deu. "Respectem el procés del Severo Ochoa", va dir el conseller, "però trobem exòtic que de deu se'n seleccionin vuit, perquè enviem un senyal molt estrany sobre la qualitat dels centres d'investigació espanyols", va declarar. Mas-Colell va voler destacar que Serrano "duu a terme una molt bona feina que ha de continuar".

Reconeixements

El programa Severo Ochoa ha atorgat un total de vuit reconeixements a centres de tot Espanya que han hagut de preparar exigents informes per acreditar la seva excel·lència. La meitat són catalans: l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), el Barcelona Supercomputing Center, l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i la Barcelona Graduate School of Economics. Cada un dels centres rebrà 1 milió d'euros anuals, durant quatre anys, a més dels avantatges que els dóna tenir un segell de reconeixement internacional de cara a altres convocatòries o acords. Els dos centres catalans exclosos es troben entre els millors d'Espanya, segons els rànquings d'excel·lència internacionals. Per això, els directors no han paït la seva exclusió. Com a conseqüència, tots dos centres han anunciat que estan preparant al·legacions que presentaran dins del període de deu dies que estableix el programa. Segons un comunicat del CRG, "esperem ser seleccionats per ocupar una de les dues places que han quedat desertes en aquesta primera convocatòria".

Actualment el CRG és un dels cinc millors centres de recerca biomèdica d'Europa i el tretzè del món en el sector salut, segons el Scimago Institutions Ranking World Report 2011, que avalua més de 3.000 centres investigadors del món segons la seva qualitat i les seves publicacions científiques.

Miquel Àngel Pericàs, de l'Institut Català d'Investigació Química, va posar el seu càrrec a disposició del director general de recerca, Josep Maria Martorell, que tampoc ha acceptat la renúncia. Segons una portaveu del centre, Pericàs de moment continuarà en el càrrec fins a veure com es resolen les al·legacions. "No hi estem d'acord", va dir la portaveu i va destacar que "juntament amb el CRG, el CNIO (Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques) i l'ICFO, som dels més ben posicionats en tots els rànquings científics". A més aquest centre té 7 European Research Grants, un altre dels indicadors de qualitat dins del món de la recerca.

stats