COOPERACIÓ
Societat 09/02/2011

Catalunya retalla un 25% les ajudes al desenvolupament

Intermón presenta l'informe anual La realitat de l'ajuda en què diu que estan "frustrats" per la retallada d'un 23% respecte nivells de 2008. Amb aquests diners es podria pagar el tractament per la SIDA per més de tres milions de malalts durant un any

Anna Brullet
2 min

BarcelonaIntermón Oxfam ha presentat avui el seu informe anual "La realitat de l'ajuda" sobre l'estat del sector i les previsions pel que fa a les polítiques d'ajuda al desenvolupament. L'ONG diu que està frustrada per la retallada en l'ajuda al desenvolupament, que serà del 23% respecte la del 2009, i també per l'oportunitat perduda durant la presidència de torn de la Unió Europea en què Espanya va perdre l'oportunitat de rescatar els objectius del mil·leni. Ariane Arpa, directora general d'Intermón Oxfam, també ha explicat que que aquesta retallada prové d'un "dilema insostenible entre els pobres d'aquí i els pobres del sud, quan hauria de ser entre els pobres, d'aquí i dels sud, i els que han sortit beneficiat d'aquesta crisi".

En els pressupostos de 2010 i 2011 s'han retallat 1.218 en la partida d'ajuda al desenvolupament dels pressupostos de l'estat. Des d'Intermón recorden que aquests diners són l'equivalent al tractament per la SIDA per a més de 3 milions de malalts durant un any o més de 6 milions de vacunes del xarampió, una de les grans causes de mort als països del Sud.

Aquestes ajudes, a més a més, situen Espanya lluny dels objectius europeus. Espanya destina a l'ajuda al desenvolupament el 0,4% i l'objectiu europeu és del 0,51% el 2010 i el 0,7% el 2015. Preveuen que aquesta davallada no tocarà fons fins quatre anys després de la crisi i no es recuperarà fins 10 anys després que ho hagin fet els bancs. Lamenten també que la reducció s'hagi produït en sectors claus com la salut, l'educació i la seguretat alimentària enlloc de fer-ho en la cooperació cultural o el patrimoni turístic. És particularment greu la crisi alimentària que ha fet que el preu dels aliments arribi a un màxim històric

Aposten també per nous instruments de finançament. Aposten per una taxa que gravi les transaccions financeres, i lluitar contra l'evasió fiscal perquè els impostos es paguin al país on es produeixen els beneficis. Segons l'informe, amb aquest nou sistema de finançament es podria lluitar contra la pobresa fins l'any 2020.

Francesc Mateu, president d'Intermón Oxfam a Catalunya i Andorra, ha valorat la situació en que es troba l'ajuda al desenvolupament a casa nostra. S'ha mostrat especialment preocupat. Per una banda, ha destacat que el govern encara no ha nomenat a un nou director en substitució de David Minoves. A més a més, l'ajuda es reduirà un 25% respecte els nivells de 2008. En el pla director de l'anterior govern es preveien 131 milions per l'ajuda al desenvolupament, dels quals només se'n van executar quaranta i aquest any preveuen que en rebran trenta-vuit.

stats