BENESTAR SOCIAL
Societat 20/07/2012

Iniciativa legislativa popular per crear una renda de ciutadania

Ara
1 min
Gallego (CCOO) i Àlvarez (UGT), impulsors de la ILP.

BARCELONA.Els sindicats CCOO i UGT, i diverses entitats socials, promouran una iniciativa legislativa popular (ILP) al Parlament per crear una renda de ciutadania davant del "fracàs" de la renda mínima d'inserció -antic PIRMI- i la "gravetat de la nova pobresa". Segons els promotors, aquesta renda ja està prevista a l'Estatut, en què asseguren que es garanteixen "els mínims d'una vida digna".

La prestació garantiria aquests mínims -que els promotors fixen en uns ingressos de 664 euros mensuals- als majors de 18 anys o menors emancipats que visquin legalment a Catalunya, que hi portin almenys un any, i que no tinguin els ingressos mínims des de quatre mesos abans de la sol·licitud. Segons va explicar ahir l'advocat Sixte Garganté en la presentació de la ILP, "una llei d'aquest tipus no pot dependre mai de disponibilitats pressupostàries" perquè està "legalment establerta" i "no és una ajuda sinó un dret".

Els beneficiaris de la renda no estarien obligats a fer activitats d'inserció sociolaboral com els del PIRMI, tot i que sí que haurien d'acceptar qualsevol oferta de feina "adequada i que respecti els paràmetres de titulacions professionals, capacitacions professionals i dignitat de les persones". A més, no podrien sortir de Catalunya sense avisar.

El secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, va comentar ahir que aquesta renda "és un dret de ciutadania independentment de si estem en crisi o no", i que la llei garantiria aquest dret "que no s'ha desenvolupat de l'Estatut". El seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, va afegir que la ILP vol superar la "criminalització i culpabilització que el Govern va voler fer de la gent que rebia el PIRMI".

stats