Societat 01/09/2011

Instal·len la primera màquina liquadora de cossos en una funerària de Florida

Els teixits del cos es dissolen amb una solució d'aigua i hidròxid de potassi a 180ºC, i el líquid resultant s'aboca al sistema d'aigües municipals. El procés produeix un terç menys de gasos d'efecte hivernacle que la cremació

Redacció
2 min
La màquina Resomator / BBC

BarcelonaUna funerària de l'estat de Florida, als Estats Units, ha instal·lat la primera màquina comercial d'hidròlisi alcalina que ofereix una alternativa a l'enterrament o la cremació dels cadàvers. El giny, que dissol els teixits del cos en una solució líquida a base d'aigua calenta i alcalina, no produeix combustió i els seus creadors asseguren que redueix fins a un terç el nivell de gasos d'efecte hivernacle produïts en el procés de cremació.

Els creadors de la màquina, anomenada Resomator, són una empresa escocesa. El seu fundador, Sandy Sullivan, explica en una entrevista a la BBC que el giny neix com a resposta a les inquietuds ambientals, cada cop més paleses en la societat actual.

El sistema treballa submergint el cos en una solució d'aigua i hidròxid de potassi a una temperatura de 180ºC. El procés, que té una durada d'entre dues hores i mitja i tres hores, dissol els teixits del cos, i el líquid resultant s'aboca en el sistema d'aigües residuals del municipi. Sullivan, que és bioquímic de professió, assegura que el líquid és estèril i no representa cap risc pel medi ambient. Els ossos, que s'enretiren de la màquina un cop acabat el procés de liquació, segueixen el mateix procés de fragmentació que en les cremacions, en una màquina a part.

La instal·lació de la primera màquina per utilitzar el sistema Resomation ha sigut possible després que un canvi en la legislació de l'estat de Florida aprovés l'ús d'aquesta tecnologia. Als Estats Units, el procés ja s'ha legalitzat a sis estats més, i els creadors de la màquina, patentada a Europa, esperen poder-la instal·lar aviat a d'altres estats nord-americans i europeus.

stats