Societat 05/07/2011

La Institució de les Lletres, salvada

Associacions i escriptors han fet pinya per canviar la llei òmnibus, que hauria convertit la ILC en entitat consultiva. Després d'aconseguir la modificació, ara cal esperar que el Parlament l'aprovi.

Jordi Nopca
2 min
Francesc Parcerisas, degà actual de la Institució de les Lletres Catalanes.

Barcelona.La llei òmnibus ha fet reaccionar ràpidament el món cultural català. Dues setmanes després que setze associacions culturals -que representen un total de 7.000 persones- presentessin al·legacions a l'avantprojecte de llei, el consell assessor de la Institució de les Lletres Catalanes ha estat informat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari general del departament, Xavier Solà, que la llei òmnibus recollirà "fonamentalment la modificació de la llei de creació de l'entitat, del 1987, una modificació que havia estat debatuda i aprovada pel mateix consell fa uns mesos i que ha estat llargament reivindicada pel sector de les lletres", tal com va comunicar ahir la mateixa ILC i posteriorment va ratificar la conselleria.

Entre les modificacions, hi ha el reforçament de la figura del degà de la ILC, el manteniment de l'autonomia i la capacitat de presentar un informe anual al Parlament sobre l'estat de la qüestió de la literatura i el món de les lletres.

"En comptes de suprimir l'entitat autònoma, hem aconseguit introduir una sèrie de reformes que ja plantejàvem fa temps", afirma Francesc Parcerisas, degà actual de l'entitat. "La pressió que s'ha exercit des de diverses associacions i també per part dels escriptors ha donat resultats molt positius -afegeix Parcerisas-. Ha quedat demostrat que tant si funciona com si no, molts escriptors se senten representats a la ILC. De vegades, la unnanimitat en la reacció funciona".

Autonomia i canvis estructurals

Parcerisas va promoure a principis de juny un manifest en contra de la derogació de la llei del 1987 de creació de la ILC, un dels punts compromesos de la llei òmnibus, que també preveu que la major part de les responsabilitats del CoNCA passin a l'ICCEC (Institut Català de la Creació i les Empreses Culturals). Amb aquest serrell encara pendent, la modificació de l'apartat de l'avantprojecte referent a la ILC ha estat rebut "molt positivament" per Parcerisas. "Hem aconseguit que l'entitat segueixi mantenint la seva autonomia. Pel que fa als objectius de la Institució, també manté les polítiques pròpies: promoure la presència pública, el coneixement i la difusió de la literatura catalana, promoure l'espai d'intercanvi i la relació entre els escriptors i les escriptores en llengua catalana de tot el domini lingüístic... A més, la ILC es converteix en una eina del departament de Cultura: "Si es vol fer una acció de foment de la lectura, per exemple, se'ns tindrà en compte".

Pel que fa a l'organigrama de l'entitat -un dels altres punts calents de la llei òmnibus-, Parcerisas assegura que bàsicament serà el mateix: "Permetrà més flexibilitat i posarà al dia alguns aspectes que havien quedat obsolets. Hi havia càrrecs molt específics que ara seran simplificats, cosa que permetrà que es prenguin decisions amb més agilitat".

De moment, cal esperar que aquesta modificació de l'avantprojecte sigui discutida i aprovada al Parlament: Parcerisas recorda que el procés es pot allargar fins a Nadal. Només llavors es consolidarà l'acord al qual han arribat ara la conselleria i la direcció de la ILC, que surt reforçada de la crisi.

stats