Societat 19/05/2011

Institució històrica

2 min
Institució històrica

La Royal Society, fundada l'any 1660, és la societat científica més antiga del món i ha comptat amb personalitats de l'altura d'Isaac Newton, Charles Darwin i Albert Einstein. Aquesta institució amb seu a Londres ha estat guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats 2011, com va anunciar ahir a Oviedo Manuel Olivencia, president del jurat d'aquests guardons -dotats amb 50.000 euros i una escultura de Joan Miró-. L'acta del jurat destaca el seu "impuls a la investigació científica i a la difusió del coneixement per al benefici de la humanitat". La Royal Society s'ha imposat en les últimes votacions a l'agència de fotografia Magnum i a la radiotelevisió pública britànica BBC, entre altres -en total hi havia 24 candidatures, de 13 països-. Han estat guanyadors en anys anteriors els sociòlegs Alain Touraine i Zygmunt Bauman, l'any passat, i la CNN i Umberto Eco, per exemple.

Els orígens de la Royal Society es remunten a les reunions que celebraven a Londres homes de la ciència i la cultura ja el 1640. Vint anys després, concretament el 28 de novembre del 1660, es va acordar la fundació d'una societat després d'una conferència de l'arquitecte Christopher Wren. La seva vocació era ampliar les fronteres del coneixement a partir del desenvolupament de diferents ciències per repercutir en el progrés de la humanitat i la salut del planeta. De fet, el jurat destaca un caràcter multidisciplinari que "posa de manifest els vincles entre la ciència, les humanitats, la societat i la política".

Durant aquests més de tres segles, la institució ha tingut una activitat ininterrompuda. Entre els seus membres, que són escollits -de per vida- amb criteris d'excel·lència científica, hi ha hagut Isaac Newton, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Charles Darwin i Stephen Hawking. Actualment n'hi ha més de 1.500, 75 dels quals són premis Nobel i nou són premis Príncep d'Astúries -també hi ha cinc membres de la casa reial britànica, entre els quals la reina Isabel II-. La societat també actua com a Acadèmia de Ciències del Regne Unit i com a organisme de finançament -dóna beques i subvenciona càtedres i recerca-. També organitza conferències i edita publicacions, algunes de tan antigues com la mateixa institució. Econòmicament, es manté amb aportacions d'individus i organitzacions.

stats