L'Institut d'Estudis Catalans renya els polítics per no fer res per pal·liar el canvi climàtic

En el seu últim informe adverteixen dels perills sobre l'entorn, l'economia i també la salut

Els acadèmics també es posicionen. En el seu últim informe, la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) alerta de les conseqüències del canvi climàtic en l'entorn, l'economia i la salut de les persones i exigeix als polítics que prenguin "les mesures necessàries" per pal·liar-ne els efectes.

En l'estudi, titulat 'Canvi climàtic i salut a Catalunya', l'IEC recull l'opinió de diversos experts en la matèria i conclou que Catalunya "és una zona especialment vulnerable, com tota la Mediterrània, per la seva situació geogràfica, que la fa molt inestable". Segons els acadèmics, la constatació d'aquesta situació de risc ha portat la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC a fer una doble crida. D'una banda, als agents polítics i socials perquè s'adoptin les mesures necessàries per pal·liar els efectes previsibles del canvi climàtic, i, de l'altra, a la societat catalana, perquè reconegui l'estat actual de la situació, s'hi impliqui i contribueixi als canvis inajornables, diuen, en el futur més proper.

Cinc evidències que la crisi climàtica ja té un impacte a Catalunya

Canvis en l'habitatge, les infraestructures i el territori

En un comunicat, el president de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, Pere Puigdomènech, subratlla que cal posar fil a l'agulla sobretot en l'ordenació del territori. "Les inundacions dels últims dies ens recorden que, a l'hora de construir, hem de tenir molt en compte el risc d'aquests episodis catastròfics, que seran cada vegada més freqüents", diu Puigdomènech. Els acadèmics també exigeixen repensar la planificació: "Algunes infraestructures potser s'haurien de traslladar, com ara el tren del Maresme, per exemple".

Els aiguats són més freqüents que fa unes dècades

L'estudi també considera necessari plantejar una nova ordenació urbana, amb habitatges més preparats per a les temperatures extremes, i mesures d'urgència, com la creació de refugis climàtics per a la població més vulnerable.

Efectes sobre la salut

Els experts també adverteixen sobre la necessitat de fer un seguiment exhaustiu de les noves malalties infeccioses i relacionades amb l'alimentació, reforçant els serveis sanitaris i la seguretat alimentària. De fet, l'estudi enumera els riscos més importants que genera el canvi climàtic sobre la salut.

Així, els experts expliquen que les altes temperatures causen complicacions respiratòries, cardiovasculars, renals i mentals que provoquen morts prematures. També subratllen que el règim de precipitacions, amb més sequera però també amb tempestes més fortes, incrementa tant el risc d'incendis com el de riuades i inundacions, amb els problemes per a la salut i la vida que s'hi associen.

Els experts també alerten que l'increment de temperatura desplaça espècies tropicals cap a les nostres latituds, algunes de les quals són perilloses per a la salut de les persones.