Societat 27/07/2012

"Intentem conèixer la marca del cigarret i extreure'n ADN"

Elisabet Escriche
2 min

FIGUERESDes del mateix moment en què es declara un incendi, els agents rurals tenen un paper clau. Han de determinar-ne l'origen i, el més difícil, intentar identificar-ne l'autor. La tasca és complicada perquè les flames arrasen sense pietat moltes de les pistes que la simplificarien. Tot i així, busquen la manera d'aconseguir-ho.

El primer és delimitar l'àrea on comença el foc. "Hi ha una sèrie d'indicadors, com la manera com crema la vegetació o com queden les fulles dels pins, que ajuden a trobar el punt d'origen", explica el cap dels agents rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases. Un cop detectat, s'ha de determinar què el va provocar. Per aconseguir-ho, s'inspecciona el terreny i se'n busquen vestigis, com ara alguna resta de cigarret o d'algun tub d'escapament de vehicle. Alhora, s'analitza quina sèrie d'indicadors hi ha a la zona: si es tracta d'un voral d'una carretera per on passen molts cotxes, si hi ha alguna línia elèctrica a prop o si treballadors de manteniment d'algun vial han realitzat una activitat de risc com ara utilitzar una radial, entre altres hipòtesis.

L'altre aspecte clau per identificar els culpables són els testimonis. Es tenen en compte les trucades rebudes al 112 en el moment de començar el foc, els veïns que viuen en el punt on ha començat i, fins i tot, els primers bombers o agents de policia que arriben a la zona. "Alguns es posen en contacte amb nosaltres, però a la majoria els hem d'anar a buscar nosaltres. Hem d'anar estirant el fil", assegura Dalmases.

Un cop es té la causa del foc, s'analitza. En el cas de l'incendi de l'Alt Empordà, ja s'ha començat a treballar amb les burilles trobades en l'aparcament de camions de la zona del Pertús, que és el punt on va començar el foc que va arrasar gairebé 14.000 hectàrees. "Intentem descobrir la marca del cigarret i, fins i tot, extreure'n ADN", comenta Dalmases. Moltes vegades, però, l'anàlisi genètica serveix de poca cosa perquè tot i tenir-la no saps a quina persona correspon. Quan s'arriba aquest punt, el pes més important l'agafen els testimonis. "És una feina llarga i difícil", reconeix el cap dels agents rurals. Moltes vegades, però, aconsegueixen l'objectiu.

stats