Societat 17/05/2019

Cervià de Ter: un poble de mil habitants amb seguretat privada

El municipi busca aliances per poder afrontar el cost

Maria Garcia
2 min
L’ajuntament i el poble de Cervià de Ter, des del castell de Cervià.

GironaUn altre municipi que, davant la falta d’efectius policials, ha optat per contractar seguretat privada és Cervià de Ter, al Gironès. Com que és una població de menys d’un miler d’habitants, no pot tenir policia local i són els Mossos d’Esquadra els que hi presten servei. Però entre l’any passat i els primers mesos del 2019 hi ha hagut un “augment de robatoris i de la sensació d’inseguretat”, i l’Ajuntament ha decidit agafar el bou per les banyes. “Feia temps que buscàvem una manera de solucionar-ho i vam decidir que aquest any destinaríem una partida de 50.000 euros per contractar una empresa de seguretat privada”, indica l’alcaldessa, Roser Estanyol.

La intenció del consistori era que els vigilants patrullessin per tot el municipi però van topar amb la negativa d’Interior. El seu director a Girona, Albert Ballesta, assenyala que, per llei, els vigilants privats “no poden voltar per tot l’espai públic, només poden vigilar equipaments municipals”. Només es permet la vigilància privada d’espais públics quan es tracta de zones “molt delimitades, com per exemple una fira o un passeig concret”. Per això, finalment, l’empresa de seguretat només vigilarà els equipaments públics de Cervià. Ara bé, si durant la ronda els vigilants veuen delinquir alguna persona, “com pot fer qualsevol ciutadà podran retenir el delinqüent fins que arribi la policia”, diu Ballesta, que deixa clar que no poden identificar ni detenir ningú. En el cas del poble del Gironès, els vigilants, que van començar a patrullar-hi dilluns, faran rondes nocturnes tot i que l’empresa pot establir que se’n facin també durant el dia.

Estanyol creu que la mesura servirà “per donar tranquil·litat als veïns” i, paral·lelament, també n’estan estudiant d’altres com la possibilitat d’unir-se amb els pobles del voltant i contractar “un vigilant de la llera del Ter, que doni servei a tots els municipis”.

El principal escull d’aquestes poblacions és el pressupost. “És inassumible per a ajuntaments petits contractar dues persones i un vehicle”, lamenta l’alcaldessa, que indica que una de les opcions que van rebutjar per aquest motiu van ser els vigilants municipals. Una figura a mig camí entre la seguretat privada i la policia: “Poden aixecar actes per incompliments de les ordenances municipals i patrullar per tot el municipi”, explica Ballesta. Hi ha ajuntaments, com el de Riudellots de la Selva, que han decidit combinar els dos mètodes: tenen dos vigilants municipals rondant pel municipi i un de privat per als equipaments públics.

stats