Societat 18/01/2012

Interior suspèn la negociació amb els sindicats a mitja reunió per una protesta de bombers al carrer

Un centenar de bombers ha ruixat el carrer Diputació amb escuma mentre els seus representants i càrrecs de la conselleria estaven reunits

Acn
2 min

BarcelonaSindicats de bombers i direcció general d'Emergències han interromput de manera sobtada la primera trobada per parlar de les retallades que haurà d'afrontar el cos perquè el centenar de bombers que esperava al carrer ha ruixat amb escuma l'entrada principal del departament d'Interior. El director general, Jordi Gassió, ha interpretat l'acció, habitual en les protestes del cos, com una mesura de pressió inacceptable. Tant sindicats com Gassió s'han mostrat predisposats a seguir parlant els propers dies. La concentració de bombers al carrer ha estat vigilada de prop per una dotació d'antidisturbis dels Mossos d'Esquadra que fins i tot ha arribat a filmar els bombers que ruixaven el carrer.

Els representants sindicals dels bombers s'han reunit amb el director general d'Emergències i amb la subdirectora operativa, Anna Martín, per conèixer de primera mà les retallades que hauran d'afrontar com a funcionaris públics i els canvis que aquestes poden suposar per al funcionament del cos.

Els sindicats aspiraven a posar sobre la taula la viabilitat del 5è torn de guàrdia, la nova convocatòria de bombers de primera que s'arrossega des de fa ja cinc anys i la possible supressió de la major dedicació, que els permet fer hores extres que cobren a banda del sou.

Cap d'aquestes expectatives ha fructificat perquè la reunió ha durat menys temps del previst. Jordi Gassió ha decidit interrompre-la sobtadament quan ha vist des de la novena planta com havia quedat l'entrada del carrer Diputació de la conselleria després de la festa d'escuma orquestrada pel centenar de bombers que esperaven els seus delegats a fora.

Protesta al carrer

Mentre els delegats es reunien a l'interior, més de cent bombers els han donat suport a l'exterior. Primer han muntat una sàtira en què es casaven –amb vestit de núvia– el president de la Generalitat, Artur Mas, i el nou president espanyol, Mariano Rajoy. Al darrere de les màscares caricaturitzades dels polítics s'hi amagaven dos bombers que han estat aplaudits i homenatjats amb una pluja d'arròs pels seus companys.

Després un d'ells s'ha enfilat a un arbre del davant de la seu governamental per lligar una pancarta de grans dimensions que deia: "Cossos especials en lluita. Amb la seguretat no s'hi juga".

El cop de gràcia final, l'escuma, ha estat possible gràcies a la col·laboració dels bombers de l'Ajuntament de Barcelona. Els de la Generalitat no han portat cap clau anglesa prou gran com per obrir el pas de l'aigua de l'hidrant. Els municipals els han deixat l'eina que necessitaven.

Una desena de furgons dels antiavalots dels Mossos ha vigilat la concentració durant les dues hores que ha durat. L'accés de la conselleria ha estat, a més, protegit amb tanques metàl·liques.

stats