VIOLÈNCIA URBANA
Societat 20/05/2012

Interior renova la web per delatar vàndals

L. D-r
2 min

BARCELONA.Ha sigut objecte de dues demandes i d'una querella, ha rebut nombroses crítiques de diferents institucions i el Síndic de Greuges l'està investigant. La web dels Mossos d'Esquadra per delatar violents urbans està provocant moltes reaccions adverses, però la conselleria d'Interior no només no la qüestiona sinó que fa un pas endavant: la setmana que ve, quan es compleixi un mes que es va posar en marxa, el departament renovarà les fotografies i posarà imatges de nous sospitosos.

Fonts d'Interior assenyalen que es tracta de més imatges de joves que presumptament van participar en els aldarulls de la vaga general el 29-M. De moment, aquesta web, on es demana la col·laboració ciutadana per identificar 68 persones, ha permès als Mossos identificar 22 joves, dels quals ja s'han retirat les fotografies. La resta seran retirades aquesta setmana -el 24 de maig- i se n'introduiran de noves, tot i que Interior no ha confirmat el nombre de persones ni d'imatges.

Vulneració de drets

Fins ara, la web contenia 231 fotografies i 3 vídeos. El material prové de les filmacions dels mateixos Mossos, però també de mitjans de comunicació i xarxes socials, una mesura molt criticada perquè hi ha dubtes sobre si podrien estar manipulades. Malgrat que quan els Mossos van presentar la web, van deixar clar que havien informat "en tot moment" a la fiscalia i a la judicatura, el cert és que no han parat de ploure crítiques.

Precisament, aquest divendres, el Col·legi d'Advocats de Barcelona va demanar que es retiri la web fins que no es resolgui si vulnera o no els drets fonamentals. Consideren que la iniciativa podria estar atemptant contra els drets a la presumpció d'innocència, a l'honor i a la imatge, i creu que la difusió de fotografies de persones que no estan imputades hauria d'estar autoritzada expressament per un jutge. No obstant això, el jutge que investiga la causa -després que l'Associació de Defensa dels Drets Fonamentals interposés una demanda- ha decidit no tancar la pàgina.

stats