SOCIETAT
Societat 01/06/2011

Intermón Oxfam alerta que la fam al món ja afecta 925 milions de persones

L'ONG alerta que el preu dels cereals bàsics augmentarà entre un 120% i un 150% en les pròximes dues dècades. Reclama un canvi de model per assolir un model de producció sostenible

Redacció
1 min

BarcelonaÉs imprescindible repensar el sistema alimentari mundial per assolir un escenari de producció sostenible i frenar la xifra de persones que pateixen fam, uns 925 milions d'habitants arreu del planeta. Ho defensa un informe d'Intermón Oxfam, presentat ahir de forma simultània a 45 països, que radiografia la crisi del model actual i proposa camins per corregir-lo. Els efectes del canvi climàtic i la pressió sobre els recursos –l'any 2050 la població mundial serà de 9.000 milions i la demanda d'aliments s'haurà incrementat en un 70%– provocaran, segons l'estudi, un augment del preu dels cereals bàsics entre un 120% i un 180% en les pròximes dues dècades. Aquesta escalada de preus incrementarà la bossa de ciutadans en situació vulnerable –una de cada set persones pateix desnutrició crònica–, una situació que ja es va apuntar durant la crisi del cost dels aliments del 2008. En aquella ocasió, el Banc Mundial va calcular que aquell pic de preus va empènyer a la pobresa prop de 100 milions de persones, 30 milions de les quals a l'Àfrica.

Per evitar l'impacte de la crisi alimentària, Intermón Oxfam defensa redistribuir el consum cap a les zones de pobresa del planeta i apostar per un model de producció sostenible. Entre d'altres actuacions, l'ONG entén que l'augment de preus s'ha de combatre limitant l'especulació sobre els futurs mercats de béns agrícoles. "L'especulació financera ha d'estar regulada, i el suport dels governs sobre els biocombustibles també s'ha d'allunyar de la utilització de menjar", apunta el document.

stats