Societat 24/12/2011

La Interpol busca el responsable de les pròtesis mamàries PIP a petició de Costa Rica

El país centre-americà reclama Jean-Claude Mas per "ofenses contra la salut i la vida". L'organització internacional de policia mostra la fitxa policial del fundador de Poly Implant Prothèse, l'empresa que fabricava els implants sota sospita i prohibits per França

Efe
2 min
La fitxa policial de Jean-Claud Mas, fundador de l'empresa PIP

ParísLa Interpol ha llançat una alerta roja a tots els països associats per a la detenció del francès Jean-Claude Mas, fundador de l'empresa que fabricava les pròtesis PIP, segons es pot llegir avui a la seva pàgina web.

L'Organització Internacional de Policia Criminal (Interpol) inclou Mas en la seva llista de persones buscades i ofereix a més una fotografia de l'empresari, de 72 anys.

Mas està buscat per Costa Rica per ofenses contra la "salut i la vida", segons s'afegeix a la fitxa facilitada per la Interpol, que té 190 països membres.

La societat Poly Implant Prothèse (PIP) es va fundar el 1991 a la Costa Blava francesa i va arribar a ser el quart fabricant mundial d'implants mamaris.

El març de 2010, les autoritats franceses van retirar aquest gel de silicona del mercat i van demanar a les 30.000 dones operades amb ell a França que es fessin una revisió mèdica. Aquest divendres, França va fer un pas més i va recomanar a les usuàries que es retiressin les pròtesis, recomanació a la qual no s'ha afegit cap altre país europeu després d'una reunió d'urgència per audioconferència mantinguda ahir per responsables sanitaris de la UE.

L'executiu francès, però, va prendre la decisió perquè algunes pròtesis contenen silicona industrial d'ús no mèdic, que incrementa el risc que la funda pateixi un trencament, i perquè les autoritats sanitàries sospiten que han causat la mort d'almenys una dona.

El director general de la Sanitat francesa, Jean-Yves Grall, va revelar la setmana passada que s'han detectat vuit casos de càncer en pacients amb PIP, però no va establir relacions.

Davant la creixent polèmica generada entorn d'aquestes pròtesis, l'Institut Nacional del Càncer (INCA) de França ha fet públic un informe lliurat al govern en què es diu, però, que en comparació amb altres pròtesis les PIP no augmenten el risc de càncer.

stats