Societat 24/08/2016

Intervenció pionera a l'Hospital Vall d'Hebron per preservar la mobilitat d'un pacient afectat per un tumor

Els cirurgians van extreure un múscul de l’esquena del pacient per substituir l’afectat pel tumor, situat al gluti

Ara
3 min
El pacient és el periodista de 'La Vanguardia' Óscar Muñoz

BarcelonaUn equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron ha aconseguit, per primer cop a l’Estat, preservar la capacitat de caminar d’un pacient afectat per un sarcoma sinovial en un dels músculs necessaris per garantir el moviment de la cama, concretament, el gluti mitjà. La complexa intervenció, que va durar vuit hores, va consistir a extreure el teixit afectat i substituir-lo per un altre múscul de l’esquena del mateix pacient, el dorsal ample. Un any després de la intervenció, continua lliure de càncer i camina sense cap ajuda, tot i que encara segueix el procés de rehabilitació.

Els metges van diagnosticar al pacient, el periodista de 'La Vanguardia' Òscar Muñoz, un sarcoma sinovial, un tipus de tumor maligne de parts toves molt agressiu. En un TAC de control realitzat per un altre motiu se li havia detectat un quist dins el gluti mitjà. Se’n va fer seguiment i en veure que havia crescut es va derivar el cas a la Vall d’Hebron, on l’abril del 2015 noves proves van determinar que es tractava d’un tumor maligne només tractable amb cirurgia.

La intervenció feia necessari extirpar tot el múscul afectat, peça vital per realitzar el moviment de la cama en caminar. A la vegada permet que la pelvis es mantingui estable i paral·lela al terra. Per tant, l’operació deixaria fortes seqüeles al pacient, que només es podria moure amb dificultats o bé amb l’ajuda d’un bastó o de crosses.

El tumor obligava a treure tot el múscul

El cirurgià responsable de la intervenció, el Dr. Roberto Vélez, especialista en patologia tumoral de la Unitat de Cirurgia Reconstructiva Osteoarticular del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Vall d’Hebron, va optar per un tipus d’intervenció que garantís la capacitat del pacient, una persona amb una vida professional molt activa i que practicava esport, de moure’s de forma autònoma. El Dr. Vélez explica a l'ARA que "el tumor ens obligava a extreure tot el múscul, i això, en aquest cas, et deixa coix". Per aquest motiu, es va estudiar la reconstrucció del múscul que calia extreure amb un altre de similar d’una altra zona del cos del mateix pacient. Es tracta d’una operació inèdita a l’Estat i que només s’havia realitzat una altra vegada en el món.

Una de les grans novetats és que la intervenció preserva la funció de la zona afectada. "De cara al futur, les tècniques reconstructives tindran cada vegada més importància", assenyala Vélez. "Abans la funcionalitat després d'un càncer potser passava a un segon pla, però amb les noves tècniques guanya prioritat, i fa que afrontar la malaltia sigui més còmode".

L'Óscar Muñoz (centre) acompanyat de part de l'equip mèdic

L’operació va durar vuit hores i hi van participar nou persones, sis cirurgians (cirurgians plàstics, microcirurgians de traumatologia i cirurgians de traumatologia), un anestesiòleg i dues infermeres. El Dr. Vélez celebra que un any després el pacient "està lliure de malaltia local i sistèmica i ja camina sense ajuda". Després de la intervenció es va haver de sotmetre a radioteràpia i va iniciar el procés de recuperació i rehabilitació al Servei de Medicina Física i Rehabilitació.

"Afortunat i agraït"

El pacient i periodista Óscar Muñoz ha explicat a 'La Vanguardia' la seva experiència, que assegura que ha estat "un repte per als metges i per a ell mateix". Un cop acabat el procés, es confessa "molt afortunat i agraït". "L'esforç per continuar movent-me com sempre ha estat un revulsiu per plantar cara al càncer amb una nova mentalitat. El repte mèdic, que és el meu propi com a pacient, s'ha aconseguit. Ho hem aconseguit. Gràcies a tots. Ara toca continuar confiant que el càncer no tornarà. Això és, no ho oblidem, el més important de tot", conclou.

stats