Ciència
Societat 06/06/2011

Investigadors de la UAB avaluen els efectes de Fukushima al Pacífic

Els científics estudiaran les substàncies radioactives a l'oceà durant 15 dies. Mesuraran l'aigua davant la planta nuclear i en corrents més allunyats

Efe
1 min
La contaminació afecta el mar proper a la central de Fukushima / REUTERS

BarcelonaInvestigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) participaran en la primera missió multidisciplinària per avaluar els nivells de dispersió de les substàncies radioactives al Pacífic a causa de les emissions de la planta nuclear japonesa de Fukushima.

L'expedició ha sortit aquest dissabte, 4 de juny, a bord del vaixell oceanogràfic Kaimikai-O-Kanoloa, de la Universitat de Hawaii, i durarà 15 dies, segons informa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB en un comunicat.

L'equip d'investigació, liderat per Ken Buesseler, està format per laboratoris dels Estats Units, Japó i Espanya.

Els investigadors recolliran aigua i mostres biològiques i prendran mesures en una àrea de 200 quilòmetres quadrats davant de la planta nuclear i també en zones més allunyades al llarg del corrent de Kuroshio, que podria transportar la radioactivitat ràpidament a l'interior de l'oceà.

El grup d'investigació de la UAB, que dirigeix Pere Masqué i amb el qual col·labora Rafael García-Tenorio, de la Universitat de Sevilla, s'encarregarà de determinar la distribució d'Estronci-90 a l'aigua i col·laborarà també en els mesuraments de Cesi-137 i Cesi-134.

El projecte, finançat per la Fundació Gordon i Betty Moore, és una iniciativa de la institució d'investigació nord-americana Woods Hole Oceanographic (WHOI), una entitat privada dedicada a la investigació marina la missió de la qual és ajudar a entendre els oceans i saber com interactuen amb la resta del planeta.

stats