Una càpsula de droga mata una ‘mula’ a Sants

La dona, de 33 anys, havia arribat amb un AVE que venia de Madrid

En un AVE que va arribar ahir al matí a l’estació de Sants de Barcelona hi anava una passatgera que amagava droga dins el seu cos. Era una 'mula', el nom que rep algú que es dedica a transportar droga a l’interior del seu propi cos. La dona havia ingerit la substància, de manera que al control de seguretat del tren d’alta velocitat –que només supervisa l’equipatge– no podien sospitar res. L’AVE venia de Madrid i a dos quarts de 10 del matí va arribar a Sants. Els viatgers van començar a baixar a l’andana de l’estació, però els vigilants de Renfe van veure de seguida que una de les usuàries no es trobava bé. Poc després, la dona –de 33 anys i nacionalitat peruana– va quedar inconscient a la mateixa andana i els vigilants van alertar els serveis d’emergències.

Quatre ambulàncies, segons va informar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i agents dels Mossos d’Esquadra es van desplaçar a l’estació de Sants. Els efectius mèdics van intentar reanimar la dona i fins i tot li van practicar una cesària, perquè havien pensat que podia estar embarassada. Però la dona va morir i a la zona de l’abdomen els metges hi van trobar càpsules de cocaïna. Segons l’autòpsia, la causa més plausible de la defunció és que la droga hagués quedat despresa a l’interior del cos: la tenia a l’estómac i una de les càpsules hauria rebentat. De fet, el cos de la dona no presentava signes de violència.

Després de conèixer el resultat de l’autòpsia i concloure que la dona era una 'mula', els Mossos van obrir una investigació. La policia vol traçar el recorregut que feia i aclarir quin era el destí de la substància que transportava. La investigació també servirà per determinar si la dona treballava per a una organització dedicada al tràfic de drogues.

El precedent d’un home al metro

Feia dos anys que no es tenia constància de la mort d’una 'mula' a Barcelona. El març del 2016 un home de 29 anys va aterrar a l’aeroport del Prat amb més de 400 grams de cocaïna a l’estómac. Venia del Brasil i s’havia empassat 34 càpsules –cadascuna amb entre 12 i 13 grams de droga– abans de pujar a l’avió. L’home va passar els controls d’accés i de sortida sense fer saltar les alarmes policials, però quan era dins el recinte de l’aeroport de Barcelona va morir. Va perdre la vida a l’estació que hi ha a la mateixa T1 de la L9 del metro. Segons l’autòpsia, una de les 34 càpsules havia rebentat.

La mort fulminant d'una 'mula' a la L9 del metro

Tant ahir a l’estació de Sants com fa dos anys al metro, les dues 'mules' van acabar morint després d’haver-se empassat, com acostumen a fer, farcells o càpsules embolicades perquè puguin resistir els àcids de l’estómac. Tot i això, a vegades els paquets es trenquen i les conseqüències per a l’organisme poden arribar a ser fatals.

Un altre cas semblant va passar l’agost del 2016, també a l’aeroport del Prat, però a diferència dels dos anteriors no va acabar en mort. En aquella ocasió, la Policia Nacional va detenir quatre mules que viatjaven amb mig quilo de cocaïna –cadascuna– a l’estómac. Les passatgeres venien de Veneçuela i havien fet escala a Barcelona abans de continuar el seu viatge fins al Marroc. Tres de les dones tenien entre 18 i 20 anys i les van descobrir perquè estaven nervioses i eren usuàries d’un 'vol calent', el nom que reben les rutes en les quals és habitual que hi hagi 'mules' o transport de drogues.

Detenen quatre 'mules' al Prat amb mig quilo de cocaïna cadascuna

Més continguts de