Societat 30/12/2013

Així havia de ser el món el 2014: les 15 prediccions d'Isaac Asimov fa 50 anys

El geni de la ciència-ficció va preveure internet, els mòbils intel·ligents, les missions a Mart i fins i tot la Thermomix

Isaac Salvatierra
6 min
Cotxes en autopistes elèctriques, conduïts de forma automàtica… el món del 2014 vist per Asimov

BarcelonaUn món semiautomatitzat, ple de petits aparells que ens ajuden a fer més fàcil el dia a dia. Un món interconnectat, on les distàncies són més curtes que mai, on és possible parlar amb qualsevol persona des de qualsevol punt del món, amb la possibilitat d'intercanviar textos i imatges a distància.

L'any 1964, després de visitar l'Exposició Universal de Nova York, l'escriptor Isaac Asimov va fer una predicció de com seria el món 50 anys més tard: l'any 2014. Ha arribat la data i moltes de les especulacions que va fer llavors el mestre de la ciència-ficció no només s'han complert, sinó que a més s'han vist àmpliament superades. D'altres, encara no han arribat. Asimov s'imaginava un món amb cotxes circulant a cinc metres de terra, voreres mecàniques per no haver de caminar i ciutats subterrànies per fer front a la superpoblació del planeta. El món aniria tan automàtic que s'invertirien els termes: l'oci es convertiria en una rutina i treballar seria envejat per tothom.

Asimov va escriure l'article després de sortir d'una exposició patrocinada per General Motors en què s'especulava com seria el món el 2014. Era un moment eufòric, d'avenços científics extraordinaris, a pocs anys que l'home arribés a la Lluna. "Com serà l'Exposició Universal del 2014? No ho sé, però m'ho imagino", afirmava a l'article. El que no va preveure és que 50 anys més tard General Motors hauria fet la fallida industrial més gran de la història dels Estats Units.

[L'exposició Futurama de General Motors a l'Exposició Universal de Nova York del 1964]

1. Edificis intel·ligents: ni persianes, ni cortines

Isaac Asimov ja vaticinava edificis amb la il·luminació automatitzada i amb finestres intel·ligents, amb vidres que es tornen més o menys translúcids en funció de la llum que hi ha a dins, sense que calguin cortines o persianes. També imaginava "sostres i parets il·luminats suaument amb llums de diferents colors que canviaran només prement un botó". S'imaginava ciutats sota terra per fer front a la superpoblació amb edificis amb aire net i llum controlada.

2. Cuines robotitzades: la Thermomix i la Nespresso

L'autor de la 'Saga de La Fundació' s'imaginava que hi hauria alguna cosa similar a la Thermomix, els microones, els robots de cuina, les torradores i les màquines Nespresso. Al seu article parla de robots que fan el menjar, torren el pa, escalfen l'aigua i fan el cafè. "Els esmorzars es podran demanar el dia abans perquè estiguin a punt a una hora especificada", afirmava. És cert que la tècnica ja permet programar les torradores amb un temporitzador, però potser tampoc cal. "Sospito que fins i tot el 2014 encara serà convenient tenir un petit racó a la cuina on alguns plats més específics es puguin preparar a mà", afegia. Efectivament, les màquines ajuden, però encara hi ha processos insubstituïbles.

3. Aliments sintètics amb gust d'hamburguesa

L'escriptor i bioquímic ja preveia que el congelador seria un aparell bàsic a la cuina per poder conservar aliments i plats precuinats durant molt de temps. També preveia que hi hauria llevats processats i productes d'algues disponibles "en una varietat de sabors", amb gust –especulava– de gall d'indi o bistec. "No serà dolent en absolut" –afegia– "però hi haurà un resistència psicològica a aquesta innovació". Justament, aquest 2013 s'ha presentat la primera hamburguesa comestible creada en un laboratori. Les impressores 3D ja permeten 'imprimir' una pizza comestible.

4. Electrodomèstics sense cables

"Els electrodomèstics del 2014 no tindran cables elèctrics, per descomptat", pronosticava Asimov. Molts aparells, efectivament, ja funcionen amb bateries recarregables o piles i, fins i tot, Apple va idear cables connectats magnèticament per als seus portàtils per evitar prendre mal si t'hi entrebanques.

5. La Roomba i altres robots per a la llar

Asimov ja preveia que hi hauria 'gadgets' que farien més fàcil la feina per a la llar. Les rentadores ja existien des dels anys vint, però un robot com la Roomba, que el pots deixar sol durant tot el dia netejant el terra del menjador o les habitacions sense haver de fer res, encara eren difícils de preveure.

6. Els cotxes continuen tenint rodes, però tenim carril bus

Asimov ja avançava que al 2014 el món seria "més proper". Han arribat els trens d'alta velocitat, els cotxes corren més i l'ús de l'avió s'ha popularitzat gràcies les companyies de baix cost. L'escriptor i científic estava en tot i preveia que els autobusos tindrien uns "carrils centrals especials". Carril bus se'n diu. Fins i tot, com a mínim a Catalunya, funcionen els carrils bus-VAO.

No la va encertar, però, amb la resta. Com en moltes pel·lícules de ciència-ficció, imaginava cotxes voladors, a uns cinc metres de distància del terra, amb un pilot automàtic per evitar accidents. Deia que el tipus de paviment ja no seria un problema i que els ponts tampoc serien necessaris. Per a les ciutats, imaginava voreres mòbils que estalviarien als vianants haver de caminar. De cintes transportadores de persones només n'hi ha als aeroports, però és veritat que alguns barris amb forts pendents han instal·lat escales mecàniques. Asimov pensava que uns tubs d'aire comprimit permetrien transportar paquets o qualsevol mena de producte d'un edifici a un altre.

7. Expedició no tripulada a Mart

Asimov escriu el seu article en plena cursa de l'espai, cinc anys abans que l'home trepitgi per primera vegada la Lluna. L'escriptor va ser prou prudent i va dir que el 2014 s'hauria arribat a Mart però no encara amb una nau tripulada, com així ha estat. La missió Curiosity va aterrar el 2012 sobre el planeta roig.

8. Internet i els telèfons intel·ligents

Asimov preveia que es podria trucar des de qualsevol punt de la terra, fins i tot des de l'Antàrtida, gràcies als satèl·lits. Ja pensava que els telèfons no només servirien per a la veu. Imaginava poder parlar per videoconferència, com es pot fer des de fa alguns anys des de molts telèfons intel·ligents o per als ordinadors de sobretaula via Skype. Encara més, Asimov veia possible l'intercanvi de documents, fragments de llibres i imatges. Estava parlant, sense saber-ho, d'internet, el correu electrònic i les xarxes socials.

9. Televisió: pantalles planes i 3D

P { margin-bottom: 0.21cm; } "Pantalles a la paret substituiran els aparells ordinaris i cubs transparents faran possible les 3D". Així s'imaginava Asimov la televisió. Les pantalles planes ja són d'ús corrent, res a veure amb els aparatosos televisors dels anys 60. Les primeres emissions de televisió en color són dels anys 40. El 3D, però, encara no ha arribat a la petita pantalla com a ús quotidià. Sí al cinema.

10. El Google Translate

"Els robots no seran comuns però n'hi haurà", deia Asimov. L'escriptor va queda meravellat amb un robot d'IBM que ja era capaç de traduir del rus a l'anglès. El Google Translate ja tradueix una vuitantena de llengües.

11. Ordinadors a l'aula

El 1964 ja semblava clar que els avenços informàtics també arribarien a l'escola. Caldria que els nous alumnes aprenguessin el nou llenguatge informàtic, en constant progressió. Asimov preveia, a més, que un "circuit tancat de televisió i cintes programades" ajudarien a educar millor. La previsió ha estat àmpliament superada. Els MOOC, els nous cursos d'educació superior a distància per internet, estan revolucionant la universitat.

12. L'avenç dels trasplantaments

L'escriptor vaticinava un món amb una densitat de població tant gran com Manhattan en 500 anys si no s'hi posava remei i apostava per controlar la natalitat per evitar-ho. Tenia clar que, a més, la taxa de mortalitat es reduiria, com així ha estat, a causa de les millores en el camp de la cirurgia i, especialment, dels trasplantaments i el "creixent ús de dispositius mecànics per substituir els cors i els ronyons que fallen i per reparar les artèries i els nervis".

13. Un món més poblat

La població mundial voltava els 3.000 milions d'habitants l'any 1964. Asimov preveia que es dupliqués en 40 anys i que el 2014 arribés als 6.500 milions. Es va quedar curt: el 2011 es van superar els 7.000 milions. Pels Estats Units, en canvi, preveia 350 milions d'habitants, quan en realitat en té 316 milions. El prolífic escriptor creia que la pressió demogràfica faria que s'habitessin els deserts i les zones polars i que obligaria a una explotació "més eficient" dels recursos oceànics, fins i tot amb la construcció de ciutats sota l'aigua. La construcció de l'Eurotúnel –que creua el Canal de la Mànega– ja ha provat que és possible construir grans infraestructures subaquàtiques.

14. Més desigual

Isaac Asimov calculava que el 2014 l'esperança de vida en algunes parts del món seria de 85 anys. La mitjana mundial volta els 67 anys, però a Europa s'acosta als 80 anys. L'escriptor ja preveia que s'incrementarien les desigualtats entre el Nord i el Sud. Deia l'escriptor: "No tothom podrà gaudir al màxim de les millores tècniques del futur". De fet, calculava que les regions menys desenvolupades, tot i que haurien progressat respecte al 1964, comparativament serien serien més àmplies.

15 ...i més avorrit

Les màquines ens estalviarien tantes feines del dia a dia que Asimov vaticinava que la gran malaltia del 2014 seria l'avorriment i que això tindria "conseqüències mentals, emocionals i sociològiques serioses". De fet, pensava que la psicologia seria l'especialitat mèdica més important dels primers anys del segle XXI. De fet, s'imaginava una societat en què l'oci es convertiria en un fet rutinari sense cap mena de valor i que la cosa realment preuada seria la feina.

stats