SALUT

Ja són nou els portadors del bacteri de la diftèria

El novè cas és un adult de l’entorn dels vuit nens asimptomàtics

Un adult s’ha convertit en el novè portador del bacteri de la diftèria. Igual que els vuit nens portadors identificats dilluns, no té símptomes perquè com que estava vacunat no ha desenvolupat la malaltia. Aquest adult, que forma part de l’entorn dels vuit nens asimptomàtics que van estar de colònies amb el nen malalt d’Olot, està en tractament amb antibiòtics -penicil·lina benzatina- i està responent bé. Així ho va explicar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, durant una visita a l’Hospital Comarcal de la Garrotxa, a Olot, on es va atendre per primer cop el nen i des d’on es va llançar l’alerta de sospita de diftèria, i al centre d’atenció primària d’Olot, on en les últimes setmanes s’han disparat les vacunacions: un 40,1% més del que és habitual. Durant la primera setmana es van vacunar nens, sobretot, i aquesta molts adults que s’han posat el recordatori.

El conseller confia que la setmana que ve es pugui donar per tancat aquest episodi de diftèria si els nens portadors eliminen el bacteri i no es detecta cap nou cas. Els vuit menors portadors, que estan reclosos a casa per evitar encomanar la malaltia als no vacunats, passaran diumenge un primer control i dimarts un altre, i si no es detecta la presència del bacteri podran tornar a fer vida normal. “Llavors sí que podrem dir que ja no hi ha cap més portador”, va dir el conseller en declaracions als mitjans. Mentrestant, el nen d’Olot continua estable dins “una gravetat severa”. No ha empitjorat, però tampoc millora.

Pel que fa a la recomanació d’exigir el carnet de vacunació als menors que participin en colònies d’estiu a la Garrotxa, Salut ha anunciat que es consensuarà un document perquè el firmin els pares de nens que no estiguin vacunats i que eximirà de responsabilitats els organitzadors de les colònies davant de possibles contagis. De fet, els casals i les colònies ja demanen saber si els menors estan vacunats, segons van explicar a l’ARA les principals organitzacions del lleure.

Una setmana intensa a Olot

La visita de Boi Ruiz a Olot completa una setmana intensa a la capital de la Garrotxa. Després de diagnosticar el cas de diftèria, el metge de l’Hospital d’Olot Stephan Schneider ha dedicat gairebé més hores a atendre els mitjans que a les tasques mèdiques, mentre que la directora de l’equip d’atenció primària (EAP) de la població, Glòria Bassets, ha vist com augmentaven les consultes de persones que demanen informació sobre la malaltia. “Confiem a tornar aviat a la normalitat. Estem vivint una situació de crisi que requereix més hores de feina i l’equip està responent molt bé”, comenta.

Tot i que els metges neguen que hi hagi alarma, els olotins sí que reconeixen que la població ha patit un sotrac important des que es va saber que s’havia detectat a la població el primer cas de diftèria en 30 anys. “L’alarma hi és, tothom té por que als seus fills els pugui passar una cosa semblant”, afirma la Mireia.

En general, tothom està d’acord que cal vacunar de les malalties “més importants”, però el verb obligar no agrada gairebé a ningú. “Puc entendre els que no vacunen, i estic segura que actuen així perquè es pensen que és millor per als seus fills i algú els hi ha recomanat”, exposa l’Anna. “En el fons és una posició molt egoista. Pensen que com que tots els altres nens estan vacunats als seus no els pot passar res”, assenyala el Josep Maria. Els pares demanen més informació i educació sobre aquesta qüestió. De fet, s’ha engegat una campanya a Catalunya per saber exactament quants nens no vacunats hi ha, i informar i conscienciar els seus pares. L’Olaf, un altre veí d’Olot, opina, però, que “cadascú ha de poder fer el que vulgui”. “Si els teus fills estan vacunats ja saps que no els passarà res”, afegeix.

Teresa Forcades defensa els pares que no vacunen els seus fills

La monja benedictina Teresa Forcades ha defensat els pares que no vacunen els seus fills i ha criticat que Salut els “discrimini” per la seva decisió i creï “confrontació” al carrer. Arran del cas de diftèria detectat en un nen de sis anys d’Olot, Forcades, en declaracions a Europa Press, ha demanat “respecte” per als pares que no vacunen perquè “les vacunes estan en mans d’empreses que l’únic que volen és fer negoci”, diu. No obstant, reconeix que la de la diftèria és de les millors que hi ha. Segons Forcades, la vacuna està provada i funciona, però no al 100% i hi ha un 5% de menors que no s’immunitzen tot i estar vacunats i corren el risc, diu, de patir efectes secundaris derivats de l’alumini que porta.