Societat 08/05/2012

Jane Goodall alerta de la massacre que el coltan dels mòbils causa a l'Àfrica

La primatòloga assenyala que l'extracció d'aquest mineral provoca a l'Àfrica una massacre en vides humanes, animals i ecosistemes

Efe
3 min
Jane Goodall, fotografiada aquest dimarts en la seva visita a Barcelona / X. BERTRAL

BarcelonaLa primatòloga Jane Goodall ha animat aquest dimarts a reciclar els milions de mòbils vells que guarden per reduir els problemes que genera el coltan, un mineral bàsic en la telefonia mòbil i que provoca a l'Àfrica una massacre en vides humanes, animals i ecosistemes.

"Mobilitza't per la selva" és l'eslògan d'aquesta campanya que la doctora, a través de l'Institut Jane Goodall (IJG), ha presentat avui. Vol conscienciar sobre la necessitat de lliurar gratuïtament els milions d'unitats mòbils o consoles en desús que contenen coltan, el reciclatge del qual servirà per finançar programes educatius i socials als països africans on s'extreu aquest valuós i escàs material.

El control de les mines d'aquest mineral, i d'altres com la cassiterita, està generant una lluita armada a la República Democràtica del Congo, marc d'un conflicte bèl·lic que ha provocat ja milions de víctimes i refugiats, fomentat l'explotació de la mà d'obra infantil o semiesclavitzada i amb efectes devastadors en la fauna, no només de grans primats (ximpanzés i goril·les), sinó també en els seus hàbitats, ja que incrementa la desforestació.

Segons les dades de l'IJG, als països desenvolupats tan sols es recicla el 5% dels mòbils, ja que els ciutadans tendeixen a guardar les unitats antigues quan canvien de terminal o els llencen a les escombraries. Des que es va iniciar la campanya s'han recollit més de 22.000 mòbils a tot Espanya, a través de col·legis, entitats oficials, i particulars.

Reciclar el mòbils

La primatòloga ha dit que el reciclatge dels mòbils pot ajudar a reduir l'extracció de coltan i amb això "del sofriment humà" que genera aquesta activitat que està acabant amb els boscos que envolten les mines il·legals i amb els animals de la zona, utilitzats en molts casos com a aliment.

Goodall, que és també missatgera de la Pau de Nacions Unides, es troba a Barcelona aquests dies amb motiu del Global Meeting de totes les delegacions de l'IJG repartides pel món, una organització coneguda no només per la defensa de les espècies d'animals i ecosistemes, sinó per promoure el programa Roots&Shoots, present a 130 països, per promoure l'educació entre els joves.

L'IJG també impulsa iniciatives de desenvolupament sostenible a comunitats locals africanes com a alternatives econòmiques a la caça furtiva d'animals i el tràfic d'espècies.

"Avarícia"

La doctora ha criticat l'"avarícia" de milions de persones que tenen "molt més" del que requereixen sense ser conscients de la seva empremta ecològica.

A més, s'ha referit al nou colonialisme que la Xina està duent a terme a l'Àfrica, de la mateixa manera que el practicat pels països europeus un segle abans, encara que ara dotat d'una tecnologia que el fa molt més voraç i perjudicial per als ecosistemes.

Contra les caceres d'elefants

Preguntada pels safaris en els quals es maten elefants, Goodall, vivaç als seus 78 anys, s'ha mostrat contrària a aquestes pràctiques, i sense assenyalar ningú, ha remarcat que per a ella "seria impossible" matar un elefant. "He passat molt temps observant-los, m'hauria agradat estudiar-los més. Són intel·ligents i més simpàtics que els ximpanzés i que les persones", ha assegurat.

Això no obstant, la primatòloga és realista i no considera la panacea el que s'atorgués drets als animals com els que té l'home, més enllà dels avantatges que tindria en les proves d'investigació científica. "Els homes tenim els Drets Humans i, tot i així, hi ha persones que no són tractades com a tals", ha recordat Goodall.

El director executiu de l'IJG Espanya, Federico Bogdanovich, ha apuntat la responsabilitat que Espanya té en el conflicte del coltan, pel gran nombre d'usuaris de telefonia mòbil, així com en la desforestació de l'Àfrica, per la gran demanda que existeix de fustes tropicals.

stats