Societat 13/10/2016

Jané apunta a una imprudència com a causa de la mort d'un home en els aiguats

Els alcaldes de Vilassar de Mar i Cabrils es reuniran aquest divendres per abordar la declaració de zona catastròfica

Ara
3 min
Els serveis funeraris s'emporten el cos de l'home mort durant els aiguats de Vilassar de Mar

Vilassar de MarUn veí de Mataró va morir ahir quan el seu cotxe va ser arrossegat per l'aiguat a Vilassar de Mar. El seu cos va ser extret de l'interior del vehicle, que va quedar encastat en un pont, d'on l'han tret aquest matí. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat aquest dilluns que es faci cas de les prohibicions, ja que la riera havia estat tancada per prevenció. Per això, ha insistit que "quan hi hagi zones inundades amb prohibició de pas, cal fer-ne cas perquè les conseqüències poden ser fatals". Jané també ha remarcat que "ningú no minimitzi mai el risc i que es faci cas de les emergències". "Compte amb les rieres i els torrents", ha dit Jané.

El conductor va ser arrossegat amb el seu cotxe per la riuada fins que el vehicle es va encastar en un pont, a la confluència de la carretera de Cabrils amb el carrer Sant Genís. Les pluges, de fet, van arrossegar tres cotxes a través de les rieres, un dels quals va acabar amb el conductor mort per un encastament. Un cotxe, de fet, ha acabat dins del mar, a la desembocadura de la riera.

Un cotxe dins del mar a Vilassar de Mar/ PERE VIRGILI

També el regidor de Governació del municipi, Àngel Font, ha apuntat que s'havien fet els treballs de prevenció necessaris per evitar desgràcies com la que es va cobrar la vida d'un conductor, però no ha volgut entrar a valorar els detalls de l'accident. Sí que ha concretat que el cos de la víctima es trobava a l'interior del cotxe i que els treballs per extreure el vehicle han estat molt complicats i ha calgut maquinària especialitzada perquè estava "molt encastat".

Declaració com a zona catastròfica

Els alcaldes de Vilassar de Mar i Cabrils es reuniran aquest divendres per estudiar la declaració de les localitats com a zones catastròfiques. La Diputació de Barcelona ja ha anunciat que posarà a disposició dels municipis més afectats una línia d'ajudes de quatre milions d'euros.

L'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, ha assegurat que es va "desbordar" qualsevol previsió de pluja i ha parlat d'importants danys tant materials com personals com a conseqüència dels aiguats. Ha assegurat que es va barrar el pas a la riera i que es va deixar clar, com es preveu en el protocol d'actuació, que saltar-se'l era una imprudència.

Les inundacions han afectat tres centres escolars del municipi però tots els alumnes han pogut anar a classe a altres centres. També hi ha encara molts camins tallats i molts baixos i teulades afectats. Hi treballen els serveis municipals i empreses especialitzades contractades expressament, com apunta el regidor de Governació de l'Ajuntament, Àngel Font.

Per la seva banda, la direcció general de Protecció Civil manté en alerta el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per les inundacions i incidències per les pluges.

Tempesta de rècord

La tempesta que va caure ahir, i que va costar la vida d'un veí de Mataró, va batre rècords històrics a la comarca del Maresme, informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Les pluges es van fer esperar fins ahir al migdia, però una vegada que van començar van descarregar amb força, especialment al Baix Maresme, durant la tarda i el vespre.

Així, destaquen els més de 200 l/m² que es van recollir en poca estona a Cabrils i a Vilassar de Mar. Els 205 l/m² de Cabrils, estació meteorològica del Meteocat amb dades des del 1995, registrats durant la tarda d'ahir, són la pluja més important dels últims 21 anys i superen els registres de les grans trombes d'aigua del 1996.

També es va batre el rècord d'intensitat, ja que les precipitacions van descarregar amb una intensitat torrencial: 205 l/m² van caure només en 4 hores, 85 dels quals en 30 minuts. Aquests 85 l/m² en 30 minuts és la intensitat d'aigua més gran que ha registrat el Servei Meteorològic de Catalunya en la seva història recent, i ha superat els 75 l/m² en 30 minuts que van caure a Olot el 2015 -en només un minut van arribar a caure 6 litres.

Igualment, més de 5 poblacions del Maresme van recollir més de 100 l/m², per la qual cosa aquesta va ser la comarca on les pluges van ser més abundants i generals, sobretot al Baix Maresme. A la resta de Catalunya les precipitacions van ser abundants en tot el litoral i prelitoral, i més exigües al Pirineu, segons aquestes fonts.

stats