Publicitat
Publicitat

Jané lamenta que no s'hagi pogut esbrinar qui va disparar contra Ester Quintana

El conseller d'Interior remarca que la sentència ha demostrat que la versió dels fets que explicava la víctima era "certa"

"Hem de reconèixer que una actuació policial va causar una lesió greu a Ester Quintana i li hem de demanar disculpes". El regidor d'Interior, Jordi Jané, ha insistit aquest dimecres en una entrevista a TV3 a reconèixer la responsabilitat policial que hi ha darrere de la lesió de què va ser víctima Quintana,  tot i l'absolució dels dos agents dels Mossos d'Esquadra investigats. Jané ha remarcat que la sentència demostra que la versió dels fets que va explicar la víctima era "certa" i que en el lloc dels fets no es van produir, en el moment que Quintana va perdre l'ull, uns "aldarulls gravíssims".

En la línia del que va apuntar el comissari en cap del cos,  Josep Lluís Trapero, però, ha lamentat que la persona que li va ocasionar la lesió es continuï amagant i que el judici no hagi pogut concretar qui va ser. "M'agradaria que qui va disparar ho hagués manifestat", ha assegurat, però ha lamentat que això no s'ha donat i que cap cos policial no pot obligar un agent a autoinculpar-se en seu judicial.

El conseller ha insistit en la via que el que va causar la lesió de Quintana va ser un projectil d'espuma i ha remarcat que mantenen oberts els expedients disciplinaris als agents que no van dir quina era la seva ubicació en el moment dels fets. Es tracta dels agents de la furgoneta Dragó 414, que no van concretar que es trobaven a la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via. També ha insistit que si apareix qualsevol prova nova es demanarà que es reobri la investigació. Ha negat, però, que cregui que els agents estiguin encobrint la persona que va disparar.

Jané ha concretat que ell no ocupava el càrrec de conseller quan es va produir la lesió de Quintana, però que quan va demanar informació li van concretar que tot apuntava a l'actuació policial com a responsable dels fets i que, per això, es va decidir indemnitzar-la. Ha lamentat, en aquest sentit, que els primers informes, els que negaven la responsabilitat policial, estaven fets "amb precipitació".

Alerta terrorista

El conseller d'Interior s'ha referit, també, a l'alerta dels Estats Units sobre possibles atacs terroristes a Europa aquest estiu i al fet concret que una organització vinculada a l'Estat Islàmic hagi tornat a posar el focus de l'amenaça en l'estat espanyol. Jané ha reconegut que "l'amenaça hi és i creix". La propaganda jihadista enfocada a amenaçar Espanya ha crescut: durant el 2016 hi ha hagut més avisos que en tot el 2015. "Això no vol dir que el risc d'un atemptat sigui imminent però sí que tots hem de ser conscients que l'amenaça existeix i cal col·laborar", ha reconegut el conseller. Interior no es planteja, no obstant això, augmentar el nivell d'alerta, que ja és de 4 sobre 5. Un nivell que, com ha apuntat Jané, "ja és altíssim".

Polèmica a Gràcia

Jané ha defensat l'actuació policial d'aquests dies als carrers de Gràcia, després del desallotjament del Banc Expropiat, i ha lamentat les fotografies que s'han pogut veure d'agents ruixats amb aigua i farina. "Em dol veure com es vol humiliar els Mossos", ha assegurat després d'elogiar la tasca de "proximitat" de la policia i concretar que avui, per exemple, es volen fer detencions en el marc d'una banda que estafava gent gran fent-se passar per revisors del gas.

Jané ha negat les especulacions sobre la possibilitat d'haver escollit la data  del dilluns 23 de maig per al desallotjament i fer-lo coincidir amb l'aniversari del triomf electoral de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ha concretat que es va escollir aquest dia –la data del desallotjament era oberta i es podia fer fins al 15 de juny– per allunyar-lo al màxim de la campanya electoral i perquè els dilluns baixa l'activitat als mercats –el local està situat al costat d'un mercat. Ha apuntat, també, que es va fer passades les nou del matí perquè els nens ja fossin a escola.

Jané també ha negat que les negociacions polítiques amb la CUP estiguin condicionant l'operatiu policial i que s'estiguin fent, per exemple, poques detencions: "No puc admetre que es digui que hi ha instruccions polítiques al cos per no fer detencions".

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de