CRISI NUCLEAR
Societat 17/12/2011

El Japó assegura que ha estabilitzat la central de Fukushima

Ara
2 min
El Japó assegura que ha estabilitzat  la central  de Fukushima

El Japó assegura que ha tancat un període clau en la lluita contra la radiació després de l'accident a la central nuclear de Fukushima de l'11 de març.

El primer ministre japonès, Yoshihiko Noda, va dir ahir que els reactors de la planta nuclear estan en una condició estable, el que es coneix com a parada freda, i va donar per tancada "la segona fase del full de ruta per controlar la crisi". Els experts han confirmat que les temperatures dels reactors estan per sota dels 100 graus, cosa que ratifica que tant el govern com l'elèctrica Tepco, operadora de la central, estan complint amb el calendari anunciat de resolució de l'accident.

Noda va destacar que resoldre la crisi nuclear després de l'accident ha estat i és "un desafiament per al Japó i per a tota la humanitat" tot i que encara queden molts treballs de descontaminació de la zona per fer, i així permetre tornar a casa als més de 80.000 desplaçats. Per aquest motiu el primer ministre va reconèixer que la fi de la segona fase "no vol dir que el problema estigui resolt".

Tanmateix, el primer ministre va voler demanar perdó "a la població de Fukushima, al Japó i al món" per l'accident del març, que va provocar la pitjor crisi nuclear de la història després de la de Txernòbil l'any 1986.

El pròxim pas per al govern nipó és ara desmantellar els reactors de la central, un procés que segons els experts portarà fins a quatre dècades. Tot i això encara hi ha obertes moltes incògnites, més enllà de saber quan podrà tornar a casa tota la gent desplaçada. No es coneix, per exemple, l'abast de la contaminació en l'alimentació i tampoc se sap quina és la quantitat de filtracions d'aigua contaminada ni què passarà amb les muntanyes de deixalles nuclears que s'acumulen a l'interior de la planta.

stats