Societat 31/05/2016

Jaume Asens, sobre la trucada a l'advocada de la Urbana: "ni coaccions, ni ingerències"

El tinent d'alcalde presenta a la comissió extraordinària de l'Ajuntament un informe dels serveis jurídics que avala la comunicació amb la lletrada

Ara
2 min
Jaume Asens és un dels membres de l'equip d'Iglesias / ARA

BarcelonaEl quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable dels serveis jurídics, Jaume Asens, ha defensat la seva actuació trucant a l'advocada de la Guàrdia Urbana pel cas del manter empresonat per agredir un agent, davant dels grups de l'oposició en la comissió extraordinària de Presidència a l'Ajuntament de Barcelona. Asens ha presentat un informe dels Serveis Jurídics que avala la seva actuació tenint en compte que és el regidor responsable d'aquesta matèria. "Ni ingerències, ni coaccions", ha assegurat.

Asens ha volgut fer un reconeixement públic a la tasca de la Guàrdia Urbana i ha definit la trucada com una "gestió per intercanviar impressions" amb la lletrada del cos, del despatx Molins & Silva. Ha explicat que van decidir trucar la lletrada quan van saber que volia demanar presó pel manter. "Volíem veure si havia descartat altres possibilitats abans, en vam parlar i respectem el seu criteri", ha assegurat el quart tinent d'alcalde, que també ha explicat que la intenció era assegurar-se "que per reparar una justícia no se n'estigués cometent una altra".

El responsable dels Serveis Jurídics ha presentat un informe d'aquest departament que avala la seva actuació, tenint en compte les seves competències al consistori. Explica que el contracte tancat amb el despatx d'advocats, contempla que l'Ajuntament pugui determinar les línies de defensa. Segons el responsable dels Serveis Jurídics, la trucada s'ha d'emmarcar "en aquest context de normalitat".

"Potser allò ideal hagués estat que l'hagués fet una altra persona, però ens vam trobar en una situació especial", ha explicat Asens, que no ha volgut parlar "d'error" en la gestió, perquè assegura que si la trucada l'hagués fet "una persona diferent" no s'hauria generat cap polèmica. També ha posat en dubte l'origen de la informació que es va filtrar sobre les suposades coaccions. "El despatx d'advocats no ha sigut la font d'informació i nosaltres tampoc".

Les crítiques de l'oposició

El portaveu de Convergència i Unió, Joaquim Forn, ha assegurat que el govern municipal està "desgastant la Guàrdia Urbana" i li ha retret que no mantingui un criteri únic a l'hora de gestionar la relació amb el cos. La regidora de Ciutadans, Carina Mejías, ha parlat "d'interferència" i ha acusat Asens d'"abusar" del seu càrrec, mentre que pel PP, Alberto Fernandez Díaz, li ha retret a Asens i a tot l'equip de govern de BComú i el PSC que hagi "desmoralitzat i creat desconfiança" en el cos amb les seves actuacions.

El regidor d'Esquerra, Jordi Coronas, ha explicat que el contracte amb el despatx d'advocats estableix una relació "genèrica" entre el consistori i el bufet però no "per un cas concret" i ha demanat que es faciliti el contracte als grups de l'oposició. Tant Fernandez Díaz, com el regidor de la CUP, Josep Garganté, han demanat explicacions sobre l'adjudicació dels serveis de defensa del cos a Molins & Silva. Asens ha assegurat que és "l'únic que s'hi va presentar".

Garganté ha tornat a demanar a l'alcaldessa Ada Colau que "posi ordre" a la Guàrdia Urbana per "frenar" el que considera que és "una cacera" contra la venta ambulant i que cessi el màxim responsable del cos, Evelio Vázquez.

stats