Societat 22/07/2012

Jesús Caldera: "La reforma és un error social i econòmic"

Crític amb la retallada "No em puc imaginar un altre sector que tingui més capacitat de generar ocupació per inversió que la dependència"

Joan Faus
2 min
L'exministre socialista Jesús Caldera va impulsar la llei de la dependència i es mostra molt crític amb els últims canvis.

MADRIDL'exministre de Treball i Assumptes Socials va ser l'impulsor de la llei de la dependència en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2008). Ara és diputat del PSOE al Congrés i vicepresident executiu de la Fundación Ideas.

Què en pensa dels canvis que ha fet el PP a la llei de la dependència?

El que ha fet el govern espanyol és un error social, però sobretot econòmic, perquè en aquests moments la llei suposa una despesa total d'uns 7.000 milions d'euros, dels quals uns 4.500 són despesa pública, i 2.500, privada. Aquests 7.000 milions generen una activitat econòmica que ha creat 250.000 llocs de treball. Tot el que està fent el govern anirà dirigit a destruir ocupació. Una llei que s'havia de continuar desenvolupant encara que fos lentament, anirà enrere. En un moment en què el més important és trobar jaciments d'ocupació, el govern en destrossa un dels pocs existents.

Tanta ocupació generaria?

No em puc imaginar un altre sector que tingui més capacitat de generar ocupació per inversió que aquest. És, per tant, un gravíssim error, demostra que no creuen en la llei de la dependència, que mai hi van creure, que no creuen en mesures socials equitatives ni en la protecció social i que no saben gestionar el model econòmic. ¿On trobarem les feines del futur? És un error social perquè deixarà molta gent sense cobertura i expulsarà molta gent del sistema de protecció, però també és un gravíssim error econòmic.

Què en pensa de la reducció de les ajudes i del copagament segons la renda?

Han retallat sobre els més humils. Jo sóc partidari del copagament, la llei es va fer amb un criteri d'aportació público-privada, però si incrementes el copagament sobre uns límits que fan impossible a les famílies poder participar en la recepció d'aquests serveis, els estàs expulsant del sistema. És una injustícia gravíssima el que es farà amb els cuidadors familiars: els treus el 15% de les ajudes i els obligues a pagar la cotització de la Seguretat Social. La mitjana de l'ajuda als cuidadors està en uns 380-400 euros. Treure'n el 15% seria reduir 65 euros, més els 130 euros de la cotització de la Seguretat Social. Això deixa l'ajuda en uns 200 euros. És una injustícia brutal. Ja havien tret 300 milions d'euros al nivell mínim i ara en treuen 200 més: 500 milions és una reducció del 30% en un sol any del que aportava l'Estat. Les autonomies també reduiran la seva aportació. Això suposarà la destrucció de 30.000 llocs de treball. A més, faran pagar a molta gent que, tot i tenir patrimoni, tenen rendes baixes.

Canviaria alguna cosa de la llei?

La llei estava ben plantejada amb una aplicació i una extensió de set anys. No estava mal finançada, s'exigia posar-hi més recursos cada any. És cert que pot tenir alguns errors, però el problema és que els que ara governen no creuen en la llei de la dependència, i el que volen és que vagi desapareixent a poc a poc.

stats