Joan Carles I perd una plaça al centre de Barcelona

L'encreuament entre el passeig de Gràcia i la Diagonal recupera el nom de plaça del Cinc d'Oros

La cruïlla entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia ha recuperat avui la seva antiga i més popular denominació, la de plaça del Cinc d'Oros. Fins aquest cap de setmana i des del 1981 s'havia anomenat plaça de Joan Carles I. L'Ajuntament de Barcelona l'ha rebatejada aquest migdia en un acte emmarcat en la Festa de la Primavera Republicana, on s'ha descobert la nova placa amb el nom. Durant el franquisme se li havia canviat el nom pel de plaça de la Victòria.

Cinc d'Oros és, de fet, el malnom que els veïns de la zona van donar a la instal·lació d'una rotonda central i quatre illetes que la vorejaven, i que evocava la figura del cinc d'oros del joc de cartes. Fa just un any, en la commemoració de la proclamació de la Segona República Catalana del 1931, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar la intenció de recuperar la plaça del Cinc d'Oros  "en memòria de la Barcelona republicana, popular i llibertària".

El 1931 es va col·locar a la rotonda central una estàtua dedicada a la República, de Josep Viladomat, amb un medalló de Jon Pié que homenatjava el president Francesc Pi i Margall. El 1939 l'Ajuntament franquista va eliminar els elements republicans del monument, va transformar la columna de l'escultura en un obelisc militar i va encarregar a Frederic Marès una escultura sobre el triomf militar que va perdurar fins al 2011.

A banda de la placa, situada als peus de l'antic edifici de la Deutsche Bank i antiga seu del consolat alemany, s'han instal·lat, davant el Palau Robert, uns panells informatius on s'explica l'origen del nom de la plaça i el vincle amb la República.

L'acte d'avui ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde  Gerardo Pisarello; l'alcalde de Santiago de Compostel·la, Martiño Noriega; la regidora de Participació de l'Ajuntament de Badalona, Fàtima Taleb, i la presidenta de l'Associació Catalana d'Expressos Polítics, Maria Salvo.

Pisarello ha dit que cal "fer realitat el republicanisme del segle XXI, que aixequi la veu contra la impunitat i que continuï construint república dia a dia, és a dir, millorant barris, evitant l'especulació i defensant l'escola pública". "No demanarem permís a ningú per construir aquesta república", ha rematat.