Societat 03/07/2014

Jordi Domènech: “Està demostrat que quan es denuncia s’aconsegueix atrapar l’assetjador”

Antoni Bassas
2 min

BarcelonaL’inspector Jordi Domènech assegura que cada cop detecten més casos de ciberassetjament. Recomana extremar la precaució i desconfiar de certes relacions a internet.

Quan arriba la denúncia d’un adolescent assetjat als Mossos, com es tracta la víctima?

Els menors acostumen a arribar a la comissaria amb els seus pares i fan un primer relat dels fets. És normal que en les primeres declaracions no diguin tota la veritat perquè tenen vergonya. La denúncia se’n va llavors a la unitat central de delictes informàtics, on hi ha persones especialitzades a prendre declaracions a menors. Psicòlegs i informàtics van al domicili de la víctima per fer una exploració a fons. Fins i tot demanen als pares que marxin per tractar el menor de manera més relaxada. Interessa tenir una declaració en condicions per estalviar-nos problemes. També ens trobem amb pares que, per vergonya, no volen explicar-ho. Però està demostrat que quan es denuncia s’aconsegueix atrapar l’assetjador.

Cada vegada es produeixen més delictes d’aquest tipus?

Cada vegada detectem més casos de ciberassetjament, però no sabem si és perquè n’hi ha més o perquè abans no es denunciaven tant. Es fa difícil saber si el fenomen va a més.

Aquesta és la primera vegada que l’assetjador també és menor?

Normalment són persones més grans, però no és la primera vegada. Cada vegada ens trobem un perfil més jove, i també algunes dones.

Quin consells donaria per evitar caure en aquests casos?

Desconfiar d’internet i assegurar-se molt bé de qui són les persones amb qui parlem. Pensar que internet no dóna l’anonimat i que esborrar-ne continguts és molt difícil. I no donar dades personals, perquè és el que busquen els assetjadors per fer l’extorsió. A vegades deixem els fills davant l’ordinador i no sabem què fan. I si tenen mòbil, encara es complica més. Cal ensenyar-los des de petits els perills d’internet.

stats