Societat 09/02/2011

Josep Carreras: "Després de la malaltia em vaig adonar que tot és una propina que he rebut des de dalt"

El tenor ha assegurat en una entrevista que "sempre he tingut fe, crec que hi ha alguna cosa per sobre de nosaltres"

Jordi Nicolás Soler
2 min
carreras

BarcelonaLa Fundació Josep Carreras Contra la leucèmia ha presentat la seva nova campanya anual per captar donants i socis. En una entrevista a Els matins de TV3, Josep Carreras, tenor i president de la fundació, ha lamentat que encara "hi ha certs recels a l'hora de convertir-se en donant". Per això, Carreras ha volgut tranquil·litzar la població pel que fa als possibles "riscos" de l'operació per donar part de la medul·la: "La gent té por de donar el moll de l'os, no hi ha perill de quedar-se sense poder caminar. Les donacions es poden fer de moltes maneres: les persones poden estart emparentades o no, hi ha un registre de 12 milions de donants i també es pot donar pel cordó umbilical". Pel que fa al paper de les Administracions, ha denunciat que "de vegades no estan disposades a fer l'esforç econòmic suficient". "La campanya de la meva fundació és també de conscienciació, i es pot ajudar a la lluita contra aquesta malaltia de moltes maneres, com ara fent-se'n donant. Es miren cada cas amb lupa". Carreras ha assegurat, d'altra banda, que la seva fundació té previst un projecte de construcció d'instituts i edificis per als malalts que, "malgrat la crisi econòmica", hauria d'estar enllestit el 2013, ja que "el que importa és oferir aquest servei als ciutadans" per ajudar-los a superar aquesta malaltia, que actualment ja és curable en el 75% dels casos en infants i en el 50% en adults.

Preguntat per què continua tan implicat personalment anys després d'haver patit i superat la malaltia, Carreras ha assegurat que "és una il·lusió molt gran en la meva vida, i vull que la leucèmia sigui curable per a tots els malalts". D'aquesta manera, ha dit que "els concerts que faig per a la fundació m'ajuden a estar-hi implicat i per a mi això és un repte i una obligació". En aquesta sentit, ha volgut agrair la col·laboració de la televisió alemanya ARD, que fa anys que col·labora amb el tenor amb la Setmana contra el Càncer, pels volts de Nadal des de fa 16 anys. "Els alemanys han respost molt bé: al país hi hem engegat 800 projectes i hi hem recaptat 100 milions d'euros". En aquest programa també hi han participat artistes internacionals, com Elton John, Pavarotti, Plácido Domingo o la catalana Montserrat Caballé, i és que el tenor s'ha mostrat convençut que la majoria d'artistes tenen "un sentiment social important".

Malgrat tot, Josep Carreras ha confessat que es considera "un afortunat i un privilegiat": "He nascut i he viscut en una bona família, vaig tenir una infància meravellosa a Sants, la meva professió m'ha donat moltes satisfaccions com a artista i vaig poder superar una malaltia com la leucèmia i la resposta que vaig rebre per part del ciutadà aleshores va ser meravellosa". En aquest sentit, el tenor creu que "la gent se sensibilitza quan hi ha alguna cosa que els toca". La malaltia, assegura, l'ha fet "madurar de cop com a persona" i ha afirmat que "certes prioritats de la vida han de canviar". "No em considero un 'divo', si bé és cert que hi ha graus de vanitat en l'artista, però després de la malaltia t'adones que tot és una propina que he rebut des de dalt". "Sempre he tingut fe, crec que hi ha alguna cosa per sobre de nosaltres", ha manifestat el cantant.

stats