CANVIS EN EL CONSUM
Societat 21/12/2019

Joves vegans, pares descol·locats

Adoptar aquest estil de vida pot generar dubtes, pors o friccions a les famílies

T. Gutiérrez
4 min
Joves vegans, pares descol·locats

BarcelonaEl veganisme és una filosofia que cala amb força entre els joves. Ho saben molts pares, que han vist com aquesta decisió ha canviat alguns hàbits quotidians dels fills. Als Estats Units, per exemple, segons l’informe The green revolution 2019 una quarta part dels joves d’entre 25 i 34 anys són vegans o vegetarians, una tendència que, a més, té molt de ressò a les xarxes, on els mil·lennials i els de la generació Z són molt actius. A més, els vegans han dut a terme algunes campanyes molt exitoses entre els joves com el Veganuary, que se celebra al Regne Unit i que proposa deixar de consumir productes d’origen animal durant el mes de gener, o el No Meat Monday, que proposa fer el mateix cada dilluns.

Però la decisió de fer-se vegà no sempre és fàcil i les famílies de vegades no ho encaixen bé. Ja sigui per falta d’informació o per por de les conseqüències, la qüestió és que pot comportar friccions i tensió amb els pares, que no sempre ho veuen amb bons ulls. El canvi d’alimentació és, sobretot, el tema més sensible perquè també és el més visible. I és que tot sovint els progenitors no saben si l’alimentació vegana garanteix l’aportació necessària de nutrients per als seus fills en una etapa ja de per si prou complicada. Alguns pares d’adolescents pateixen perquè la decisió de fer-se vegans arriba en un moment ple de reptes, en què hi ha molta pressió pels estudis, molts canvis d’entorn i d’amistats, i nous perills a l’horitzó com l’abús del consum d’alcohol i pràctiques sexuals de risc. En aquest context, la decisió de fer-se vegans incrementa la por dels progenitors davant els canvis de vida dels fills.

Carme Vidal, catedràtica de farmàcia i ciències de la nutrició de la Universitat de Barcelona (UB), lamenta que molts joves comencin a fer aquesta mena de dieta sense coneixement perquè “els falta formació per fer-ho bé”: “Perquè no és una alimentació que hàgim heretat culturalment, que hàgim après a casa”. Per això recomana assessorament, sobretot entre els adolescents que es troben en “una de les etapes de la vida de més demanda nutricional”. Vidal demana que qualsevol persona que vulgui fer una dieta vegana “s’assessori prèviament amb un professional”, perquè “cal conèixer els nutrients dels aliments i la manera de combinar-los per cobrir totes les necessitats”. Així es podrà fer una alimentació sana sense productes d’origen animal. En aquesta línia, l’Acadèmia Americana de Nutrició i Dietètica (AND) té un posicionament clar que molts nutricionistes agafen com a referència: “Les dietes vegetarianes planificades adequadament, incloses les veganes, són saludables i nutricionalment adequades”. Amb tot, Carme Vidal alerta que en alguns casos sí que hi pot haver un “dèficit de vitamina B12” quan s’opta per una dieta vegana, i per això recomana suplements que assegurin la ingesta d’aquest component essencial per a la salut.

Vigilar els riscos potencials

Pel que fa als adolescents, la catedràtica de la UB cita com a referència l’article Dieta vegana en la infancia: beneficios y riesgos, publicat a la Revista Española de Pediatría, en què s’alerta d’alguns riscos que poden comportar aquestes dietes i la manera de contrarestrar-los. Els dèficits nutricionals més corrents, diuen, poden ser “el de vitamina B12, proteïnes, calci, àcids grassos omega 3, ferro, zinc, iode, vitamina B, riboflavina i seleni”. Per això “és necessari saber a partir de quins aliments es poden obtenir i conèixer i valorar la necessitat de suplementar alguns nutrients”. L’article deixa clar que, excepte la vitamina B12, els aliments vegetals ben combinats poden garantir l’aportació necessària de tots els altres nutrients, i conclou que “quan una dieta vegana està correctament enfocada o suplementada pot ser saludable en qualsevol estadi de la vida, incloent-hi l’embaràs, la lactància i totes les etapes de la infància”.

Per ajudar les famílies que es troben en aquesta situació, l’escriptora Estela Bayarri, vegana des de fa anys, va escriure Mi hijo se ha hecho vegano (Beta Editorial). “El llibre sorgeix de la voluntat d’ajudar els pares que estan descol·locats davant la decisió del fill de fer-se vegà”, explica l’autora, que deixa clar que per damunt de tot vol “llançar un missatge tranquil·litzador perquè una dieta vegana, ben feta i amb assessorament, sempre és saludable”.

Bayarri aconsella als progenitors “intentar entendre els motius dels fills” perquè “és una decisió molt ferma, basada en uns principis ètics que per a ells són molt importants i no s’han de menystenir”. Al llibre intenta desmuntar algun mite nutricional, com el que diu que si només mengem productes d’origen vegetal ens faltaran proteïnes, i dona idees per “veganitzar” plats de tota la vida i fer més fàcil la convivència a taula. Desaconsella anar a buscar productes “estranys i cars” i promou que es potenciïn aliments naturals que es troben al mercat i a totes les botigues, “els de tota la vida”, diu, sense necessitat d’haver de pagar molts diners per uns altres aliments que considera extres.

Menús vegans a l’escola

Un exemple de com augmenta la tendència vegana és que moltes escoles ja n’ofereixen menús per als nens i nenes. Tot i que el departament d’Educació no té comptabilitzat el nombre d’escoles que tenen aquesta opció, el cas és que fa una dècada no existia i ara és una realitat que va creixent. Ho ratifiquen des de Serunion, empresa de restauració col·lectiva que dona servei a més de dues mil escoles, sobretot d’infantil i primària, de tot l’Estat, cosa que suposa arribar a més de 250.000 nens i nenes.

Maider Pellejero, responsable del seu departament de nutrició, confirma que en els últims anys han notat un augment important de la demanda de menús vegans de les escoles. Tot i que no tenen la xifra de centres que volen aquest servei, diu que és un fenomen recent. “Això fa deu anys gairebé no existia, però fa uns cinc anys ho van començar a demanar alguns centres i en els últims dos les peticions s’han disparat”, explica. Ella és responsable del departament de nutrició, que treballa, precisament, per assegurar que tots els menús compleixin els requisits necessaris per als nens i nenes. En el cas dels menús vegans, explica: “Ens assegurem que siguin dietes equilibrades amb tots els nutrients necessaris per a criatures en edat de creixement, i això ho aconseguim sobretot fent les combinacions correctes d’ingredients per obtenir proteïnes completes”.

stats