Societat 13/07/2011

Juliol amb la calor a ratlla

Miquel Bernis
3 min
Juliol amb la calor a ratlla

No es pot dir que aquest estiu sigui, de moment, de calor gaire intensa. El Servei Meteorològic de Catalunya només ha hagut d'activar l'alerta per calor un dimarts, i molts vespres s'hi està bé amb màniga curta, però no sobra alguna peça de roba més. Si fins ara l'estiu ha estat força normal, avui entrem en un període d'uns quants dies en què fins i tot justejarà, precisament ara que estem a punt de començar les setmanes de la canícula.

La tramuntana ja ha començat a bufar al nord i això és senyal inequívoc que baixen els termòmetres. La borrasca que haurà descarregat ruixats i tempestes durant la nit obre la porta a un ambient més fresc que notarem tant avui com demà, i que farà que al vespre la màniga llarga i el jersei facin falta en moltes comarques. A la costa, de nit es baixarà clarament dels 20 graus, i a l'interior i a la Catalunya Central a la matinada fins i tot es baixarà dels 15. Caldrà recuperar la jaqueta al Pirineu. A migdia la calor serà molt moderada i els ruixats de tarda típics del mes de maig s'aniran succeint durant moltes tardes a la Catalunya Central i també al Pirineu. El vent de component nord tant avui com demà bufarà amb ganes a l'Empordà i farà augmentar el nombre de banderes grogues a les platges. Tingueu precaució a l'hora de fer activitats arriscades al mar en aquests àmbits. El mestral es deixarà sentir també a l'Ebre.

Val a dir que al sud i a ponent gairebé tots els dies que queden per acabar la setmana hi farà sol, i que en indrets com Tortosa, Reus i Tarragona el descens de les temperatures s'hi notarà poc, però, en canvi, tant a la costa central com a la Costa Brava els intervals de núvols i algun xàfec aïllat molestaran si es vol fer platja.

Diumenge, un segon canvi

Tot fa pensar, a més, que no serà l'única sotragada que hauran de suportar els termòmetres aquesta setmana. El cap de setmana començarà amb un dissabte amb molt de sol, i pot ser, tranquil·lament, el dia més calorós de la setmana, però els models meteorològics indiquen de manera bastant clara un segon canvi de temps abans que arribi dilluns: diumenge reapareixerien els xàfecs i les tronades en moltes comarques. Aquest pronòstic és més fàcil que canviï, pot moure's una mica en el temps o ser més o menys intens, però sembla força probable que l'estiu torni a quedar tocat de cara a l'inici de la setmana que ve. Per tant, ens espera un període 7 o 8 dies com a mínim amb poca calor, pujades i baixades de temperatura, i fins i tot algun dia més propi de maig que no de juliol. La perspectiva general per a la setmana que ve seria que el vent continués bufant més de component nord que no pas de sud i, per tant, que el termòmetre es mantingués bastant a ratlla.

I l'agost?

N'hi ha prou amb un dia gris i un inici d'estiu calorosament poc decidit perquè qui més qui menys comenci a preguntar-se si el temps ens amargarà les vacances. No fa gaires dies en aquest diari publicàvem la contradicció en els pronòstics sobre l'estiu que hi havia entre el centre europeu de predicció i l'agència del medi ambient nord-americana. Els primers deien que passaríem molta calor i els segons deien que l'estiu a casa nostra seria fresc, i una mica més plujós del normal. Doncs bé, segons l'escenari que es dibuixa per als dies vinents, de moment els nord-americans ho estarien encertant més. El seu pronòstic deia que el juliol seria lleugerament més fresc, i que el mes següent s'accentuaria l'anomalia a la baixa a tota la península ibèrica, per tant, l'agost seria més plujós del normal i anormalment fresc. Com sempre us diem, els pronòstics estacionals són sempre molt orientatius i generals, i en cap cas s'han d'agafar al peu de la lletra. No ens hauria d'estranyar que d'aquí 20 dies estiguéssim amb totes les alertes disparades per una intensa onada de calor.

stats