Societat 19/05/2011

La Junta Electoral Central no permetrà cap manifestació ni dissabte ni diumenge

Així ho han decidit després de més de cinc hores de deliberació. Diuen que "les concentracions són contràries a la legislació"

Redacció
2 min

MadridLa Junta Electoral Central no permetrà que els indignats es puguin manifestar dissabte. Així ho han decidit aquesta tarda, en una reunió que ha durat gairebé cinc hores. D'aquesta manera els convocants no podran fer cap tipus de concentració durant la jornada de reflexió.

El text de la sentència diu que "les concentracions i reunions a les que es refereixen les consultes elevades a aquesta junta són contràries a la legislació electoral des de les 00 hores del dissabte 21 de maig fins a les 24 hores del diumenge 22 de maig i en conseqüència no es podran celebrar".

La junta també estima que "la petició d'emissió de vot a favor de candidatures que participin en un procés electoral, així com la invitació a excloure qualsevol d'aquestes candidatures en l'exercici del dret a vot, és un comportament no acord amb les previsions de la LOREG i que excedeix del dret de manifestació garantit consitucionalment".

Tot i això, el moviment 15-M ja ha advertit que no acatarà la decisió i que, digués el que digués la junta electoral mantindrien les activitats previstes, com aquesta concentració. Amb aquesta decisió la Junta Electoral Central s'agafa a la legislació, que prohibeix fer actes reivindicatius en una jornada electoral.

Els 13 membres de la Junta amb dret a vot -8 magistrats del Tribunal suprem i cinc catedràtics- tenien sobre la taula dues peticions sobre les manifestacions i acampades que tenen lloc aquests dies. Una de la Generalitat de Catalunya que demanava que adoptés una decisió sobre l'acampada que té lloc a la Plaça Catalunya de Barcelona si continua el dia de reflexió. La decisió sobre aquesta qüestió té incidència sobre la resta d'acampades a les altres capitals.

També tenia sobre la taula la petició de l'Advocat de l'Estat, que li reclamava que unifiqués criteris respecte a les manifestacions que estan tenint lloc cada dia a les vuit del vespre a les places de les capitals. La petició ha arribat després que aquest dimecres les Juntes Provincials es van contradir i unes van prohibir les manifestacions -com és el cas de Madrid- mentre que altres les van permetre -com a Barcelona-. Fonts de l'executiu espanyol han apuntat que no van actuar allà on s'havia prohibit a l'espera d'aquesta decisió.

Un cop adoptada la decisió, la seva aplicació no és automàtica. Els magistrats l'han de comunicar a les Juntes Electorals Provincials, que alhora l'han de fer arribar a la delegació del govern espanyol als seus respectius territoris.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats