Salut

Tres avortaments més a Andalusia i Madrid pel brot de listeriosi

El conseller de Salut andalús compareix: defensa l'actuació de la Junta i acusa l'Ajuntament de Sevilla de no compartir informació

Almenys dos avortaments a Andalusia i un a Madrid vinculats al brot de listeriosi pel consum de carn contaminada produïda per l'empresa Magrudis en les últimes hores. La Junta d'Andalusia ha confirmat aquest divendres que la listeriosi ha provocat la interrupció de dos embarassos, un a la vuitena setmana de gestació i l'altre a la setmana 32. La gestant de Madrid estava en el primer trimestre d'embaràs i també havia consumit carn entatxonada a un establiment a Andalusia, segons informa la d irecció general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid

Així, tot apunta que les tres gestants –que continuen ingressades en un centre hospitalari– havien consumit carn entatxonada de la marca La Mechá i que el bacteri de la listèria va contaminar el líquid amniòtic provocant la mort dels fetus. Aquests casos eleven fins a quatre els embarassos interromputs pel contagi, tenint en compte un primer cas a Sevilla a principis d'agost.

En total, se sospita que hi ha 39 dones embarassades que podrien haver-se contagiat i totes elles estan ingressades, la majoria a hospitals de Sevilla. La Junta també ha confirmat que les víctimes mortals pel brot són tres: una dona de 90 anys, una dona de 74 anys i un home de 72 anys, aquests últims amb patologies prèvies. 

"Tots els tests epidemiològics revelen que els 197 pacients andalusos van consumir carn entatxonada", asseguren fonts de la conselleria de Salut andalusa, que afegeixen que cap d'ells va ingerir-la després del dia 17 d'agost (dos dies després de decretar l'alerta sanitària). 

"Vam actuar ràpidament"

El conseller de Salut andalús, Jesús Aguirre, ha comparegut aquest divendres al Parlament andalús a petició del grup socialista –i amb el suport del PP, Cs i Endavant Andalusia– per retre comptes de la gestió al capdavant de l'alerta sanitària per la listeriosi. Només Vox s'oposava a aquesta compareixença al·legant que ja "s'ha explicat tot amb anterioritat" i que aquesta compareixença "és un mer espectacle". 

Durant la seva intervenció, Aguirre ha defensat la "celeritat" i "prevenció" amb què la Junta (PP i C's) ha actuat des del primer moment. Segons el relat del conseller, se sospitava de la possibilitat que hi hagués una “contaminació alimentària” en algun tipus de carn entatxonada des del passat 5 d’agost, però no va ser fins el dia 12 que les proves van apuntar cap a l’empresa sevillana Magrudis.

"La Junta va actuar ràpidament i només davant la sospita, perquè fins al dia 17 no va arribar la confirmació dels laboratoris", ha assegurat Aguirre, que ha subratllat en diverses ocasions que es va decretar l’alerta sanitària i la paralització de fabricació i distribució de carn entratxonada La Mechá “amb l’informe provisional i no el definitiu”. 

Alhora, la Junta ha carregat contra l'Ajuntament de Sevilla (PSOE), al qual ha acusat de no compartir informació sobre la retirada de tres productes –xoriço, xoriço picant i botifarra– del mercat: "És molt greu que haguéssim de saber que hi havia altres productes a la venda per una cadena de supermercats i no pel govern municipal".

L'empresa causant del brot de listeriosi va amagar que havia venut xoriços malgrat la prohibició de la Junta

Dijous es va saber que Magrudis va continuar venent xoriço i botifarra malgrat l’ordre de la Junta d’Andalusia de paralitzar la fabricació, comercialització i venda de tots els seus productes el passat 20 d'agost, . Un equip d’inspectors -tant de l'Ajuntament de Sevilla com de la Junta- van detectar albarans de devolucions dels tres tipus d'embotits, la venda dels quals l’empresa amagava a les administracions. Fins al moment, doncs, a aquests tres productes no se'ls havia fet cap seguiment epidemiològic i, per tant, encara s'investiga si també estan afectats pel bacteri de la listèria.